VIDEO Academia Română „România Inteligentă, România Occidentală- 10 ani de la Aderarea la NATO”

De REDACTIA Caleaeuropeana.ro | Articol publicat pe Caleaeuropeana.ro

Urmariti transmisia LIVE VIDEO de la evenimentul „Romania Inteligenta, Romania Occidentala- 10 ani de la Aderarea la NATO”, ce se va desfasura in Aula Magna a Academiei Romane, in data de 3 aprilie 2014, cu incepere de la ora 11:00.

Urmareste inregistrarea integrala a evenimentului AICI.

Iulian Fota: Decizia de aderare la NATO a fost o decizie inteligenta. Suntem pe calea europeana si trebuie sa nu uitam asta. Problemele noastre nu s-au terminat. Urmarorii 25 de ani nu vor fi la fel de relaxati si simpli ca cei care au trecut deja. Tarile mici sunt obligate la inteligenta si performanta. Miza este o Romanie Occidentala. Avem nevoie de dezbatere stiintifica. Ce se intampla in exteriorul granitelor, mai ales la Est ne obliga sa fim inteligenti.

Dan Berindei: Azi implinim zece ani de aderare, dar si NATO implineste 65 de ani, la 4 aprilie. SUA au renuntat la abordarea traditionala cand au decis sa sa implice in crearea NATO. Pentru Romania existenta NATO este esentiala. Este esential sa ne bucuram ca am fost uniti si ne-am facut datoria, iar partenerul principal si-a manifestat satisfactia. Este visul meu sa existe o forta de disuasiune universala. Sper ca demnitatea Romaniei sa fie aparata n aceasta familie frateasca infiintata in urma cu 65 de ani.

Dudu Ionescu: NATO este cea mai de succes alianta. Apartenenta este esentiala pentru Romania. Art 4 si 5 ofera cele mai mari garantii de securitate. Beneficiem de investitii straine. 11 septembrie a fost norocul nostru. Nevoia de noi steaguri a grabit efortul de aderare a Romaniei. Altii nu au avut norocul nostru, ca Georgia si Ucraina si iata unde sunt astazi. Apartenenta la NATO este pecetea ireversibilitatii proceselor democratice in Romania. Pe langa drepturi, ne-a invatat ca avem si obligatii. Recunoasterea Republicii Moldova, semnarea acordului cu Ucraina sunt lucruri pe care ni le-am asumat. Ne -am asumat acceptarea bombardarii fostei Iugoslavii, dupa multe telefoane primite la Cotroceni si la partidele de opozitie. Modernizarea structurilor care au avut contact cu NATO a fost necesara. Astazi platim 80 la suta din cheltuielile armatei personalului. Cu ce sa te bati, cu ce sa te modernizezi? Industria de aparare era unul din singurele domenii in care Romania putea face ceva serios. Am renuntat sa ne echipam cu elicoptere de atac. Azi o singura uzina este valabila. Am ratat ocazia de a avea industrie de aviatie. Ce bine era sa avem capacitate de productie a elicopterelor de atac. A fost necesara reforma administrativa. In 1999, regulamentul de organizare si functionarea de la Interne era cel semnat de Maniu. In Ministerul Apararii, personalul a fost expus educatiei si a inteles ce inseamna educatie continua. Colegiul National de Aparere este un exemplu. S-a facut primul colegiu de subofiteri. S-a facut un centru de gestionare a esurselor pentru aparare. In 1998 ministerul Apararii propunea programe multianuale. Abia in 2012, ministrul Finantelor propunea o astfel de abordare. Multi militari au priceput mai repede decat societatea romaneasca drumul pe care trebuia sa mergem.

Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE: Aceasta alianta este in primul rand un sistem de valori. Vorbim despre democratie si despre libertate. MAE a folosit cateva cuvinte in campania acestor zile: protejati de scutul libertatii. Este un sistem de valori protejat militar. Daca ne uitam ce se intampla in vecinatatea noastra imediata, responsabilitatea Romaniei este mai mare decat propria securitate nationala. Suntem aici in calea rautatilor. Probabil multa vreme vom ramane in calea lor. Suntem datori sa continuam raspandia acestor valori mai departe de noi. Este o confruntare intre un sistem de valori si forta bruta. Aceasta este realitatea geopolitica. Opozitia la extinderea UE si NATO este opozitia fata de contaminarea cu valori a acestor spatii, frica de aceste valori. Frica nu face decat sa ne aduca in actualitate faptul ca democratiile nu se lupta intre ele. Mai avem mult pana valorile democratiei vor fi avceptate si introduse in codul genetic al societatilor de langa noi. Pana valorile vor invinge, vom avea nevoie de arme si de scut. Pa langa capabilitatile militare, cea mai eficienta arma este factorul uman, inteligenta. Promovarea inteligenta a interesului national, a ideilor cae ne pot ajuta. Interesul nostru national este ca securitatea Romaniei sa fie asigurata. Ce a facut Romania in NATO a fost sa isi foloseasca capabilitatea umana. Noul concept al NATO a inclus interesele Romaniei la Istanbul. Vedem redefinirea sarcinii NATO. Anul viitor sistemul de la Deveselu va fi activ. Contribuim la șecuritatea energetica a NATO. Incercam sa dam o importanta parteneriatelor cu statele din vecinatatea NATO. Politica usilor deschise este relevanta si pusa sub șemnul intrebarii in Est. Aderarea nu a fost obiectiv in sine, ci instrument pentru Romania. Urez Romaniei in NATO multi ani si succes in obiectivul fundamental, pacea democratica.

Emil Hurezeanu: Cel care a inchis cercul este Regele Mihai, care a contribuit la intrarea Romaniei in NATO. Solidaritatile din. perioada aderarii trebuie numite. Au existat solidaritati transpartinice. Semnarea tratatelor cu Ungaria si Ucraina a fost obtinuta greu, ca si acordul survolului pentru NATO. A fost consens intre vechea garda si cea noua. Alternanta la guvernare s-a datorat si contextului aderarii. Alternanta democratica era cerinta euro-atlantica. Germania avea proprii favoriti. In 1997 presedintele Constantinescu a reusit sa se intalneasca cu cancelarul german Kohl. Germania a devenit atunci suporterul Romaniei. Germania, prin rasaritul ei, a fost prima tara care a intrat in NATO. Au existat romani care in secolul trecut au gandit politic si geopolitic ca si cum Romania ar fi fost libera. De ce astazi, cand este un pericol asa de mare, cand NATO nu este doar o amintire, cand ne mai ia din frica, nu mai exista consensuri operative si simbolice.

Generalul r. Constantin Degeratu: Aniversam zece ani de apartenenta, precedati de zece ani de prietenie. NATO a trebuit sa fie un ideal, poate nascut in noaptea de 21 decembrie. Securitatea in cadru democratic este importanta. Simpla integrare in NATO rezolva in mare parte problema de securitate. In Razboiul Rece se stia cine este adversarul. Acum realitatile sunt complexe. Ne lipsea in anii 90 masa critica a oamenilor care sa genereze solutii si sperante. De obicei oamenii spera mai mult decat este posibil. Ne-am dezvoltat capacitatea de actiune, cu eforturi in pregatirea personalului, cu sprijin american si britanic. A fi membru NATO insemna sa stii ce inseamna, sa iti doresti. Dar astazi inșeamna si sa fii cu tancuri rusesti la granite. Engagement si enlargement a fost strategia NATO. Extinderea a garantat securitatea atat pentru membrii aliantei cat si pentru Federatia rusa. Tancurile sunt garantia securitatii. Miscarea tancurilor afecteaza aceasta garantie. Simpla existenta a NATO este necesara dar nu si suficienta. Aici, la Marea Neagra, NATO inseamna Romania. Suntem parte a lantului de securitate. Suntem si la nivelul capabilitatilor? Inainte de a-i apara pe altii, trebuie sa dovedim ca avem capacitatea sa ne aparam si pe noi. Articolul 5 nu inseamna ca suni la 112. Un stat isi trimite proprii soldati la moarte doar daca statul care are nevoie de el dovedeste ca are capacitate proprie de aparare si isi respecta obligatiile. Articolul 5 nu a fost invocat decat simbolic, in 2001. Sper sa nu fie vrun birocrat care sa scoata NATO la pensie pentru ca are 65 de ani. NATO nu este de scos la pensie.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei RomaneAu exista voci care au spus ca NATO nu mai trebuie sa existe daca URSS nu mai exista. Apoi a aparut alta varianta de extindere a NATO. Un comentator din SUA sustinea ca e o greseala extinderea catre Est-Costa scump, irita Rusia, lasati Rusia sa se dezvolte, vulnerabilizeaza alianta. Aceea a fost atmosfera care a generat reactia Departamentului de Sat al SUA, care a optat pentru extindere. Rusia sustinea ca nu vrea sa fie deranjata, nu vrea extindere. Lasati-ne sa ne dezvoltam, sa ne democratizam. Statele care doreau sa adere cautau ancorele-simbolice, NATO, UE. Simbolistica europeana era mai complicata in Sud Est. Nu starnea mult entuziasm. Romania avea si 98 la suta dorinta aderare la NATO in studiile sociologice, pentru ca lumea stia ca NATO te tine ancorat in occident, chiar daca nu te integrezi in UE. Te poti integra in NATO cu tancuri vechi, dar in UE nu cu tractoare vechi. Uniunea Europeana a fost urmarea optiunii de apartenenta occidentala. Chiar daca nu stiau multe despre NATO, instinctul romanilor era de aderare la NATO. In Republica Moldova NATO are 25 la suta adeziune. Republica Moldova s-a declarat neutra, desi avea trupe rusesti pe teritoriul sau, pentru a evita perspectiva aderarii. Republica Moldova este azi suficient de slaba pentru a nu rezista oricarui tip de agresiune, nu doar militar. Daca Romania ar fi fost ca Polonia in Weimar, poate ca politica sa ar fi fost mai eficace. Cred ca politica se poate face mai bine.

Georgian Pop, seful Comisiei de Control al SRI: Aceasta decizie consensuala a populatiei si clasei politice a fost corecta. Cum am fi discutat astazi, privind la Ucraina, daca nu am fi fost in NATO. A fost o decizie strategica, pe care sa o continuam. Trebui sa continuam poitica consensuala, pe tema UE, NATO si a Parteneriatului Strategic cu SUA. Acest concept nu se reduce la chestiunea militara. Fara stabilitate interna, nu trebuie sa vorbesti de securitate si pace, Ce facem pt coeziune si stabilitate sociala trebuie sa fie teme de viitor. Este un proiect pt politicieni, societate civila, elite. Anumite institutii s-au reformat si au performat. Armata, serviciile si diplomatia sunt respectate de parteneri. Viziunea si mentalitatea societatii sunt compatibile cu NATO? Cred ca nu. Viitorul proiect de tara ar fi sa promovam o selectie corecta a elitelor in societate. Meritocratia sa fie regula de baza. Nepotismul sa devina accident si exceptie. Doar asa putem genera stabilitate sociala. In Ucraina o clasa politica corupta, incapabila sa vada aspiratiile poporului a dus la colaps. Marile riscuri, terorismul, spionajul informatic, criminalitatea transfrontaliera sunt gestionate cotidian. Ca sa vorbim despre securitate pe termen lung, avem nevoie de proiecte care sa genereze șecuritate sociala. Ne dorim o Romanie construita pe democratie, stat de drept, o Romanie progresista, in care educatia su cultura sa fie recunoscute ca valori strategice. O societate educata nu poate cadea in capcane. Sper sa generam proiecte consensuale.

Generalul Mihai Ionescu, directorul Institutului de Educatie MilitaraParteneriatul strategic cu SUA a fost principalul pilon de securitate a Romaniei. NATO era o intelegere politica, dispozitivul militar nu era extins in Europa de Est. NATO ne- a ajutat sa pregatim o forta expeditionara. Am participat inca din 1994 la misiuni de mentinere a pacii. Armatele expeditionare sunt importante pentru repozitionarea NATO, in contextul situatiei din Ucraina. Resursa de expertiza in securitate nationala este capitalizata in cei 40 de mii de militari romani care au expertiza de asigurare a pacii in misiuni internationale. Este o valoa insetimabila, construita in ultimii 15 ani, impreuna cu NATO. si partenerii americani. In noul contex, se pune problema retransformarii armatelor, pentru a face fata noilor provocari. Expertiza consta in faptul ca s-a format un corp de comanda capabil sa ocupe functii de conducere strategica, tactica si operationala, lucru recunoscut de NATO, care ne-a repartizat 4 functii de conducere strategica in NATO. Utilizarea acestei resurse, pentru a fi performanti in jocul de putere global si continental, presupune si resurse financiare.