Unirea Republicii Moldova cu România ar costa 180 de miliarde de euro; „Declanşarea mecanismului va veni din exterior”

Jurnaltv.md | 29.03.2015

Unirea sau reunificarea Republicii Moldova cu România va fi declanşată din exterior şi va căpăta un vector politic doar cu acordul marilor actori politici ai lumii. Totodată, acest lucru se va întâmpla atunci când criza pe frontiera euroatlantică se va acutiza. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

„Am senzaţia că mecanismul care va declanşa cu adevărat ca această temă să capete vector politic nu va fi din interiorul Republicii Moldova, ci din exterior. Memorabilă este declaraţia preşedintelui Stratfor, George Friedman, care spunea: „În momentul în care se va declanşa cu adevărat criza în RM, societatea va trebui să aleagă şi nu va avea la dispoziţie decât două opţiuni – sau cu Rusia, sau cu România”. În momentul în care în RM s-ar întâmpla, Doamne fereşte, o presiune de tipul celei din Ucraina, nu neapărat după un asemenea scenariu, atunci RM va trebui să opteze şi vectorul unionist va ajunge atunci cu adevărat pe agenda publică. Opţiunea unionistă în Basarabia va avea doi vectori: unul al inimii, istoriei, valorilor, dar va exista şi un unionism al minţii, al pragmatismului. Toate acestea se vor coagula în momentul în care criza pe frontiera euroatlantică va fi acută. În acest moment suntem într-o fază în care societatea basarabeană nu este obligată să decidă viitorul ei”, a declarat sociologul român Dan Dungaciu, aseară, la Jurnal TV.

Preşedintele Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române a mai spus, la întrebarea de ce unioniştii din RM nu votează cu partide prounioniste, că nu alegătorii sunt de vină. „Nu trebuie blamaţi cei care votează, ci ar trebui blamaţi cei care nu reuşesc, de o bună bucată de vreme, să capteze votul lor. Oricum, simplul fapt că tot mai des discutăm despre unionism este un semnal că această temă începe să ajungă pe agenda publică”, a punctat Dungaciu.

Citiți articolul integral aici