Siria – scenariul care ar mulțumi pe toată lumea

Camelia Badea | Articol apărut în Ziare.com | 03.09.2013

Cea mai buna solutie pentru SUA in acest moment este ca loviturile aeriene anuntate sa fie dublate de extragerea lui Bashar al-Assad, solutie in care ar putea sa se implice, in urma unor negocieri, si Federatia Rusa, caz in care „toata lumea ar putea fi multumita”, mai putin „strainatatea apropiata a Rusiei”, afirma Dan Dungaciu.

Acesta este un posibil scenariu prezentat pentru Ziare.com de directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI), pornind de la scenariile avasante luni de catre presedintele Traian Basescu in legatura cu o posibila interventie militara a SUA in Siria, unul dintre ele incluzand si o asezare a subiectului „Transnistria” pe masa negocierilor intre SUA si Rusia.

„E foarte bine ca la Cotroceni se face foarte multa geopolitica strategica, e si firesc sa se intample asta, dar nu e deloc firesc ca ea sa fie exprimata public, nu e firesc in general de la Cotroceni si cu atat mai putin firesc e sa fie exprimata de insusi presedintele Romaniei.

Si spun asta pentru ca o asemenea iesire publica sugereaza (nu spun ca asa ar sta lucrurile in realitate) ca noi ghicim intentiile aliatilor nostri facand analize geopolitice si nu discutand cu ei si fiind intr-un fel parte la anumite decizii.

Altminteri spus, sugereaza ca nu se consulta lumea cu Romania, nu ni se spune ce se intampla, nu se discuta cu noi si ca, repet, trebuie sa ne uitam in globul de cristal al analizei geostrategice ca sa aflam ce au de gand aliatii nostri sa faca acolo. Asta e senzatia pe care o lasa o asemenea iesire publica si cred ca, din acest punct de vedere, nu a fost deloc inspirata”, a comentat Dan Dungaciu interventia publica a presedintelui Traian Basescu.

Cea mai buna solutie pentru SUA

In ceea ce priveste problemele de fond, Dan Dungaciu spune ca lucrurile pot sa fie discutate de cei care fac analize internationale, nu de cei care sunt in functii politice, existand mai multe ipoteze de lucru.

„E clar ca Barack Obama, in august 2012, a facut o declaratie foarte importanta in economia dosarului, si anume ca linia rosie este utilizarea armei chimice. De ce a facut-o? Asta e alta discutie, dar e cert ca aceasta declaratie exista si ca SUA trebuie sa faca ceva, pentru ca linia rosie a fost atinsa.

In al doilea rand, SUA au spus ca nu va trimite trupe la sol, ci va aplica lovituri ‘chirugicale’ aeriene. Dar o asemenea interventie nu va rezolva problema de fond care inseamna lasarea in viata sau in activitate a lui Bashar al-Assad, adica cel care si-a gazat propriul popor.

Cea mai buna solutie pentru SUA in acest moment, pentru a nu fi implicate intr-un razboi costisitor si pe termen lung, este ca loviturile aeriene de pedepsire a lui Bashar al-Assad sa fie dublate de scoaterea, extragerea, lui si lasarea relativ intacta a unei zone de putere, care inseamna institutiile de forta, pe baza carora ulterior sa se reconstruiasca Siria.

Cum se poate realiza asta? Printr-o lovitura ‘de stat’ data, de alawiti sau de alte grupari de acolo, impotriva lui al-Assad. Ea se poate face nu doar cu implicare americana, ci si cu implicarea Federatiei Ruse, care, pe teren, in ceea ce priveste serviciile secrete si institutiile de forta din Siria este inca puternica”, a declarat Dan Dungaciu.

Directorul ISPRI precizeaza ca acesta este un posibil scenariu, care, in opinia sa, ar multumi pe toata lumea.

„Este evident un scenariu ceea ce spun eu, dar daca Federatia Rusa se va implica impreuna cu SUA si il vor extrage pe Bashar al-Assad de acolo, toata lumea va fi multumita.

SUA, pentru ca l-au pedepsit pe dictatorul care si-a asasinat propriul popor, precum si pentru ca nici costurile nu sunt mari in acest caz. In acest caz, presedintele Obama iese bine, americanii se pot ocupa in liniste de Iran si, apoi, de conflictul palestiniano-israelian.

Iar Federatia Rusa, pentru ca si-a negociat putinele carti, dar importante, pe care le avea, va castiga ulterior din acest conflict mentinand un tip de influenta in zona si castigand in alta parte. Acea alta parte pe care, cu siguranta, Federatia Rusa o va negocia, daca va fi aplicat acest scenariu, va fi Estul, adica zona in care ea conteaza si care ii este foarte apropiata, nu doar strategic, ci si economic – piata de gaze si de energie a Europei, vecinatatea ei apropiata, adica ceea ce europenii numesc astazi Parteneriatul Estic”, a explicat analistul de politica externa.

Problematica transnistreana, implicata prin recul

Dan Dungaciu mai afirma ca state precum Ucraina si Republica Moldova vor fi, cu siguranta, direct sau indirect invocate in negocieri.

„In aceasta perspectiva apare si chestiunea Transnistriei, care este, de fapt, una dintre micile tare ale Parteneriatului Estic, prin care Federatia Rusa tine in chingi Republica Moldova, cu care tine in chingi si Ucraina. Astfel, Transnistria poate sa apara pe agenda, intr-un asemenea scenariu in care Rusia va negocia Estul sau frontiera euro-atlantica, in general, si chestiunea transnistreana in special.

Din acest punct de vedere, in scenariul pe care am incercat sa il conturez, suna plauzibil, in opinia mea, o anumita implicare a Federatiei Ruse si, prin recul, o anumita implicare a problematicii transnistrene.

Asta este o veste foarte proasta pentru regiune, pentru proiectul european prin intermediul Parteneriatului Estic al Republicii Moldova, una care ar trebui sa ne dea de gandit la modul realist. Care vor mai fi solutiile pentru Republica Moldova (pentru Ucraina e mai complicat), daca Parteneriatul Estic va fi incapabil sa furnizeze rezultatul la nivelul asteptarilor populatiei Republicii Moldova? Asta e o tema pe care vom avea timp sa o discutam dupa noiembrie 2013”, a conchis Dan Dungaciu, referindu-se la summit-ul care va avea loc la Vilnius si la care se asteapta ca Republica Moldova doar sa parafeze acordul de asociere la Uniunea Europeana.
640x392_54024_223684