Seful fortelor americane in Europa acuza Rusia ca vrea sa preia controlul asupra gurilor Dunarii. Scenariul anticipat de NATO (VIDEO)

Pro TV | 06.03.2015

Seful fortelor americane din Europa a tras un nou semnal de alarma in privinta Rusiei, pe care o acuza ca vrea sa preia controlul asupra gurilor Dunarii.

Desi ingrijoratoare, declaratia trebuie interpretata ca o crestere a importantei strategice a Romaniei in regiune, spun analistii. La Moscova, presa aservita Kremlinului, a ras de generalul american spunand ca traieste inca in Razboiul Rece. Intr-o intalnire de la Berlin cu lideri politici si militari, generalul Frederick Hodges s-a declarat ”sigur ca Putin vrea sa distruga Alianta, nu atacand-o, ci fragmentand-o. Rusia incearca sa preia controlul asupra gurilor Dunarii, ceea ce i-ar permite sa controleze economiile din sud-estul Europei”, a mai spus el.

„Ideea de gurile Dunarii trebuie citita in alta grila, faptul ca americanii si NATO in general au incredere mai putina in Turcia„, a spus Dan Dungaciu, directorul Institutului de Studii Politice si relatii Internationale al Academiei Romane.

61642112

Iar acest lucru muta accentul pe Romania, care capata o importanta strategica mai mare pe harta. Asemenea declaratii trebuie privite insa ca un preambul la niste actiuni pe care le pregatesc americanii in contextul ucrainean.

Nu stiu daca pasul urmator este neaparat stabilit, dar e clar ca americanii vor sa faca un pas spre Ucraina si pregatesc terenul avertizand inca o data Rusia ca face ceva inacceptabil„, a mai explicat Dungaciu.

De altfel, in aceeasi intalnire, generalul Hodges a anuntat ca a propus Pentagonului pozitionarea de tancuri in Polonia, tarile baltice, Romania si Bulgaria. Oficialul american a reamintit un scenariu care se vehiculeaza deja de ceva vreme in NATO, si anume ca Rusia ar putea testa soliditatea Aliantei folosindrazboiul hibrid impotriva unei tari membre.