Schimb de replici între Moscova și Occident. Dan Dungaciu: Rusia este îngrijorată de ce se întâmplă în Ucraina. Alegeri geopolitice în Republica Moldova

Dan Dungaciu | Gandul LIVE | 15.06.2015

În acest moment nimeni nu se gândește la o confruntare militară programată, crede președintele Fundației Universitare a Mării Negre Dan Dungaciu.

Acesta a vorbit în emisiunea „Gândul LIVE” despre cum reacționează Rusia la intențiile Pentagonului de a trimite armament greu în țările est-europene.

Ministerul rus de Externe a avertizat NATO, într-un comentariu postat pe site-ul oficial, că va avea o reacție importantă dacă știrile despre amplasarea de echipament militar pe flancul estic al NATO se adeveresc.

Dan Dungaciu crede că Rusia este îngrijorată de ce se întâmplă în Ucraina.

„Rusia este îngrijorată de ce se întâmplă cu numirea unui personaj ca Saakașvili care nu este praf în ochi, ci praf de piper sau de iute în ochi pentru Federația Rusă. Este extrem de ostentativ acest gest. Întrebarea Rusiei este următoarea: a fost făcut acest gest cu consultarea, aprobarea, încurajarea părții Occidentale? Aduceți-vă aminte de tot mai multe știri care au apărut în presă legată de o anumită eminență atacului României asupra Transnistriei. Au apărut aceste știri pentru că rușii sunt realmente îngrijorați și vor să testeze terenul. Vor să vadă care sunt reacțiile românești, cum o să reacționeze România, ce va face România, pentru că realmente există un semn de întrebare diplomatic exprimat față de declarațiile președintelui Ucrainei alături de președintele României că „ne-am înțeles să dezghețăm conflictul”, sigur că Federația Rusă se întreabă în ce măsură asta e un plan, e coordonat, e încurajat și atunci încearcă prin aceste mișcări, prin aceste declarații de presă să stârnească anumite reacții, să vadă ce se întâmplă cu adevărat acolo. Există certe îngrijorări pe dosarul estic pe acest punct de vedere”, afirmă președintele FUMN.

Dan Dungaciu: Urmează să vedem ce se va întâmpla în cea mai mare localitate din Republica Moldova pe 28 iunie.

„28 iunie este o dată fatidică, apropo de istoria românilor și de acea parte de pământ, 28 iunie 1940. Urmează să vedem în turul II ce se va întâmpla cu Chișinăul. E o chestiune importantă pentru că va da o direcție. Alegerile locale în sine nu sunt foarte importante. Ca semnal politic și geopolitic – pentru că în Republica Moldova nu se face politică, ci se face geopolitică, nu există partide politice, ci există partide geopolitice – aceste alegeri vor fi un semnal puternic. În acest moment Republica Moldova rămâne divizată: jumătate cu Estul, jumătate cu Vestul. Chișinăul va da un semnal dacă, pentru prima dată reduta pro-occidentală Chișinăul, va cădea”, remarcă Dan Dungaciu, semnalând existența acestui pericol.