România, ţinta mai multor campanii de dezinformare prin intermediul presei

Corina Scarlat, George Scarlat | TVR | 11.04.2017

De-a lungul timpului, împotriva României s-au dus constant războaie informaţionale, campanii de presă, propagandă neagră, de către state şi organizaţii străine.

Un apogeu al războiului informaţional s-a înregistrat în perioada evenimentelor din decembrie, mai exact între 15 decembrie 1989 (debutul revoltelor împotriva regimului Ceauşescu) şi 15-20 martie 1990 (ciocnirile interetnice de la Târgu Mureş). Demonizarea lui Ceauşescu de către agenţii de influenţă străini a avut ca efect demonizarea României, ţara unde în câteva zile forţele de represiune ar fi făcut 60.000 de victime dintre care 4.000 la Timişoara şi ar fi spintecat cu baionetele femei gravide pentru a le smulge pruncii din pântece. Aceeaşi naţiune sălbatică a organizat un pogrom împotriva minorităţii maghiare din Târgu-Mureş, notează adevarul.ro care a preluat o analiză realizată pentru LARICS de către Corina Scarlat şi George Scarlat, membru în Consiliu de experți LARICS.

În prezent, se desfăşoară campanii de presă şi războaie informaţionale împotriva României pe următoarele teme, fără ca această enumerare să excludă şi altele: România este un stat cu probleme în ce priveşte funcţionarea sistemului democratic şi justiţiei, într-o măsură cel puţin la fel de mare ca Ungaria premierului Viktor Orban, care nu s-ar afla singură în această situaţie. România nu respectă drepturile minorităţilor, printre care dreptul la autonomie al ungurilor. De asemenea, România este un stat rasist, motiv pentru care romii sunt nevoiţi să emigreze. Distrugerea taberelor de romi din Franţa, expulzarea acestora, chiar dacă au copii înscrişi în şcolile franţuzeşti, campaniile politice şi de presă împotriva romilor, nu sunt astfel responsabilitatea Franţei, ci a României.

Aderarea României la Spaţiul Schengen, dar şi ridicarea restricţiilor privind dreptul la muncă al cetăţenilor români în statele UE va însemna emigrarea a 19 milioane de români în Marea Britanie, care vor accesa sistemul britanic de ocrotire socială.

Românii sunt un pericol pentru securitatea cetăţenilor italieni din cauza crimelor pe care le comit în Italia.

România este o sursă de poluare pentru statele din jur, mai cu seamă pentru Ungaria. Dezvoltarea proiectelor industriale şi miniere în România reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător din Europa.

România este un stat european rău, fiind mai degrabă un cal troian al SUA în Uniunea Europeană. A aderat la intervenţia din Irak, în schimb este reticentă la implicarea în operaţiuni militare din state cum ar fi Mali, Libia, Siria.

România a violat grav drepturile omului prin găzduirea pe teritoriul său a închisorilor secrete ale CIA şi prin punerea la dispoziţie a aeroporturilor sale pentru avioanele CIA care transportau deţinuţi suspectaţi de terorism.

România democratică din prezent este succesoarea regimurilor Antonescu şi Ceauşescu.

România are pretenţii teritoriale faţă de Republica Moldova şi/sau Ucraina. Procesul de redobândire a cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o fără voia lor şi urmaşii acestora, conform Legii 21/1991, vizează anexarea Republicii Moldova şi a unor teritorii ucrainene prin românizarea forţată cu ajutorul distribuirii de paşapoarte UE.

Procesul de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni va duce la invazia în Europa a patru milioane de moldoveni. România bagă Republica Moldova în UE pe uşa din spate.

Războaiele informaţionale au fost purtate aproape neîntrerupt împotriva României de către state şi organizaţii străine cu obiective specifice, de la împiedicarea aderării României la NATO şi UE la promovarea unor interese comerciale de genul impunerii achiziţiei de către statul român a unor nave de luptă sau avioane de la un anumit furnizor. A fost identificată o campanie ce viza compromiterea parteneriatului strategic dintre România şi SUA şi opoziţia faţă de susţinerea de către România a intervenţiei SUA din Irak, din 2003.