România la 10 ani de la aderarea în Uniunea Euroapeana

Dan Dungaciu | RRCultural | 14.02.2017

România a trimis solicitarea de a deveni membru al Uniunii Europene pe 22 iunie 1995 împreună cu declarația de la Snagov, un document semnat de toate partidele politice importante ale României în care acestea își asumau sprijin depin pentru procesul de integrare europeană. După decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999, negocierile de aderare cu România au început la 15 februarie 2000. Obiectivul României a fost de a obține statutul de membru cu drepturi depline în 2007. La Summit-ul de la Salonic din 2004 s-a declarat că UE sprijină acest obiectiv.

România a încheiat negocierile de aderare în cadrul summit-ului UE de iarnă de la Bruxelles din 17 decembrie 2004. Tratatul de aderare a fost semnat pe 25 aprilie 2005 la Luxemburg. Aderarea României a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Profesorul Univ. Dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relații Internaționale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Române, discută despre etapele aderării României la Uniunea Europeană.

Dan Dungaciu: Fostele state comuniste au parcurs trei etape. Prima a fost imediat după 1989, un soi de asumare simbolică. Noi suntem europeni. S-a încheiat o etapă. Vrem în Europa. Asta a fost prima etapă pe care aș numi-o a asumării simbolice, georgrafia simbolică. A doua fază a fost cea instituționali-zată NATO, și a treia fază aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană. România de la început a stat mai prost decât alte state. Geografia noastră simbolică și-n ochii occidentalilor, și-n ochii noștri, era mai precară pentru că dacă vă uitați ce s-a întâmplat în Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, acolo a apărut deja încă din anii `80 un soi de geografie simbolică, numită Middle Europa – Europa Centrală. Au început să se scrie cărți despre Europa Centrală, despre Europa uitată, au început să fie traduși autorii cehi, autorii polonezi. Occidentalii îi așteptau pe polonezi pe unguri și pe cehi, ei erau deja calificați pentru Europa. Noi românii am stat mai prost la chestiunea asta, iar România a avut o geografie simbolică precară pentru ce a cerut ea.

Balticii când a căzut cortina au zis noi ne ducem în Europa pentru că istoria noastră a avut un accident, că au fost 70 de ani de ocupație sovietică și au reluat Constituțiile de dinainte de ocupația sovietică, le-au ajustat și au zis că ne întoarcem la drumul de la care am fost deturnați de către URSS. România nu s-a întors la perioada interbelică. RDG-ul, Statele din Middle Europa, Statele Baltice, au fost mult mai active. Noi și bulgarii mai complicat. Noi ne-am calificat mai greu. De asta la noi a durat mai mult calificarea spre Uniunea Europeană.