Republica Moldova, Grecia de lângă noi

 RFI.ro | 08.07.2015

Uniunea Europeană a decis suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern care să poată purta negocieri cu creditorii. Pentru anul în curs, Bruxellesul a prevăzut pentru Chișinău aproape 41 milioane de euro.

Cât de aproape sunt partidele politice moldovenești de a investi un nou cabinet, l-am întrebat pe Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.

În opinia sa, cea mai dificilă poziție de negociere o au liberalii conduși de Mihai Ghimpu.

A:  Actualul guvern trebuie constituit în acord cu FMI-ul, adică, un guvern capabil să își asume defecțiunile pe care cabinetele anterioare le-au făcut  în Republica Moldova, în primul rând chestiunea Băncii de Economii. Sub această egidă ar trebui așezată și negocierea între cele trei partide pro-europene. Sigur că Partidul Liberal se află într-o situație delicată pentru că trebuie să intre în negociere pentru formarea unui guvern care se va confrunta cu niște probleme în care Partidul Liberal n-a fost implicat. Trebuie să intre în acest malaxor teribil care este sancționat de opinia publică și să plătească astfel un preț politic mare. Partidul Liberal trebuie să își asume o situație financiară care face din Republica Moldova o a doua Grecie. Republica Moldova este practic Grecia de lângă noi.

Al doilea lucru pe care trebuie să îl avem în minte, este că celelalte partide (n.r. PD și PLDM)  poartă negocieri și cu partidul comuniștilor cu care ar avea o majoritate, inclusiv pentru alegerea viitorului președinte. Iar comuniștii lui Voronin se află în cădere liberă, deci nu ar avea revendicări de tipul celor pe care Partidul Liberal le-ar avea, adică votarea unor legi cerute de partenerii europeni, sau a unei legi anticorupție reale. Deci, o alianță cu comuniștii ar fi mai convenabilă. În ultimul rând, cred că vom asista pe parcursul acestor negocieri la un joc care va ține de modul în care fiecare va justifica decizia politică. Cred că într-o anumită măsură există și la PLDM și la PD această strategie de a lăsa Partidul Liberal să pună condiții, pentru a justifica o eventuală alianță cu comuniștii, acuzând Partidul Liberal că ar fi fost prea radical și n-ar fi dispus la negocieri.

Q: Deci comuniștii nu ies din acest joc? S-ar putea să ne aflăm într-o situație similară celei de la începutul anului, când partenerii europeni erau gata să dea mâna și ulterior PD-ul și PLDM-ul au făcut alianța cu partidul lui Vladimir Voronin.

A: Cele doua partide menționate au cedat teoretic acordul de la „Aeroport”, iar ulterior s-au răzgândit, Ei, de data aceasta Partidul Liberal a dat un semnal inițial cum că ideea de procuror european ar putea fi nuanțată. Dar pe de altă parte situația e complicată pentru că acum se pune problema ce fel de negocieri faci, dai Partidului Liberal aceleași posturi pe care le-a avut, sau începi negocierile de la zero? Când începi de la zero, începe practic un alt tip de negociere, e interesant de văzut dacă celelalte două partide, PD și PLDM ar fi dispuse să facă o astfel de negociere pentru că ele controlează tot guvernul. Dar totodată trebuie văzut în ce măsura va fi dispus să cedeze Partidul Liberal, care își va asuma această sarcină politică dificilă. Oricât ar încerca Republica Moldova să amâne problema, până la urmă data scadenței va veni, Fondul Monetar va veni sa spună că naționalizarea Băncii de Economii e o aberație și că vor trebui să se confrunte cu această situație. Așadar, va trebui să își asume o reformă profundă inclusiv a sistemului financiar bancar din Republica Moldova, care e supravegheat și controlat în mare parte de Banca Națională.

Q: Ne-am  putea afla în situația în care se formează coaliția și este învestit un nou cabinet, dar nu există garanția că noul guvern va dori să lichideze cele trei bănci, care sunt suspectate să fie implicate în dispariția celebrului miliard.

A: Cred că în acel moment Republica Moldova se va duce spre faliment. Repet, Republica Moldova se află în situația Greciei, trebuie să ia măsuri dureroase pe termen scurt care să poată să o reașeze pe o linie de plutire sau poate să amâne aceste măsuri dureroase, care n-ar face decât să accelereze calea spre faliment. Deja s-au luat măsuri similare celor aplicate în Grecia ca, de exemplu, reducerile de salarii sau mesajele trimise de Banca Națională către instituțiile statului să își limiteze cheltuielile. Acum nu putem decât să ne întrebăm ce guvern va veni și cum va acționa.

Q: Sesiunea parlamentă a legislativului de la Chișinău se încheie pe 30 iulie, dacă până atunci nu se ajunge la un acord, e posibil să fie organizată o sesiune parlamentară extraordinară?

A: E o situație ciudată la Chișinău, nu există practic negocieri între lideri. Am văzut o declarația a liderului Partidului Liberal care zicea că liderii de partid nu s-au întâlnit niciodată și nu își vorbesc la telefon, ceea ce este bizar. Acum putem doar specula asupra acestei probleme, dar este o situație îngrijorătoare și stranie că astăzi nu au loc negocieri între cele trei partide, având în vedere situația teribilă din țară. Mesajele venind inclusiv de la președintele Iohannis, care s-a intâlnit cu președintele Republicii Moldova, sunt foarte clare: faceți o coaliție, asumați-vă situația economico-financiară, negociați cu FMI-ul si încercați să mergeți mai departe