Programul informativ ACTUAL despre Școala de Excelență în Jurnalism – Mass-media pentru tineri (VIDEO)

Programul Informativ Actual | Noroc TV | 07.11.2016

Rata șomajului crește zilnic în Republica Moldova. Zilnic peste o sută de cetățeni pleacă peste hotare, spun statisticile alarmante discutate în cadrul Școlii de Excelență în Jurnalism – Mass-media pentru tineri. „Dacă tinerii nu se vor implica și nu vor căuta soluții, nu vor reuși să schimbe ceva în societate”, au afirmat experții Fundației Universitare a Mării Negre.

Rata șomajului în rândul tinerilor a fost una din problemele abordate în cadrul Școlii de Excelență în Jurnalism – Mass-media pentru tineri organizată de Fundația Universitară a Mării Negre. Organizatorii s-au centrat pe crearea unui dialog între experții din România și din Republica Moldova pentru conștientizarea și soluționarea fenomenului de șomaj.

Nicolae Țîbrigan, expert FUMN: „Oferta educațională și cererea de pe piața muncii sunt neconcordante și atunci o soluție optimă ar fi acele cursuri de reprofesionalizare care pot fi organizate chiar în timpul cursurilor de la facultate”.

Participanții din cadrul cursului au susținut că deseori tinerilor li se cere experiență atunci când urmează să se angajeze în câmpul muncii, însă în facultate aceștia sunt impuși să asimileze cunoștințe teoretice fără să practice cursuri de formare profesională.

Mihaela Josan, participantă la training: „Tinerii nu încearcă să-și dezvolte anumite abilități și atunci când absolvim facultatea, de multe ori se întâmplă să cunoaștem doar anumite formule și teorii pe care le-am învățat și avem experiență”.

Mobilizarea tinerilor și organizarea unor acțiuni publice astfel încât să țintească publicul și instituțiile statului ar putea reprezenta o soluție pentru Republica Moldova pentru a se sincroniza cu politicile publice în acest domeniu din România, cred organizatorii.

Ghenadie Brega, activist civic: „În România, sunt scutiți de taxe cei tineri, iar în Moldova aceștia sunt sufocați de taxe. Șase-șapte verificări pe an la noi, iar în România primii trei ani nimeni nu te deranjează și nimeni nu-ți pune obstacole”.

Menționăm că Fundația Universitară a Mării Negre a organizat în premieră aceste cursuri de informare a problemelor care există în societate. În următorii ani organizatorii vor întruni participanți din R. Moldova cu experții din România pentru a consolida legăturile dintre cele două maluri ale Prutului.