Politica externă intră în campanie – Dan Dungaciu invitatul emisiunii „Imparțial”

Luca Niculescu | Imparțial Digi24 | 05.10.2014

5 octombrie 2014. 14 candidați. 14 abordări diferite. Un singur obiectiv: să ajungă președinte! De la dresscode la politica externă, la „Imparțial”, profilul candidaților intrați în cursa pentru Cotroceni, cu Luca Niculescu și invitații săi – Dan Dungaciu, Valeriu Turcan, Adi Zăbavă și Ovidiu Buta.

Luca Niculescu: În fișa postului scrie că președintele se ocupă cu politica externă a României. Vă întreb direct, se va vorbi despre chestiuni de politică externă în campania electorală, sau nu?

Dan Dungaciu : Cred că se va vorbi, depinde de ponderea pe care această problematică o va avea. Eu constat însă, faptul că, față de acum 5 ani de zile când doar un candidat vorbea despre chestiunea Republicii Moldova, astăzi,  pe agenda fiecărui candidat la președenție, există Republica Moldova. M-am întors recent de la Chișinău și am văzut chiar panouri cu candidații din România care încearcă să culeagă voturi și din Republica Moldova.

     Luca Niculescu : Ce scrie pe aceste panouri?

Dan Dungaciu: E foarte interesant ce scrie pe aceste panouri, pentru că, acolo un slogan de tipul „Mândri că suntem români”, se transformă în „Mândri că suntem europeni”. Sunt anuite nuanțe care se fac, și care țin de o anumită perspectivă a politicii externe.

Luca Niculescu: Vă întreb pe dumneavoastră, e o strategie bună?

Dan Dungaciu: Din punctul de vedere al electoratului din Republica Moldova gândițivă așa: cineva care are cetățenie română, are pașaport românesc, stă la coadă ca să voteze, este interesat de lumea politică din România, pe el nu-l interesează să-i spui că-i european, pe el îl interesează să-i spui că-i român, pentru că în virtutea acestei asumări el vine la vot, stă la coadă, citește presa, ca să-ți de-a votul. Din punctul acesta de vedere, să fii mai catolic decât Papa pe acest subiect, este un pic, electoral vorbind, riscant.

Luca Niculescu: Deci ar fi trebuit să păstreze sloganul „Mândri că suntem români” și acolo?

Dan Dungaciu: Dacă noi trimitem sloganuri în Republica Moldova de tipul : „Românii și moldovenii în Uniunea Europeană”, în momentul acela riscăm să irităm tocmai electoratul căruia ne adresăm. Electoratul acela vrea o Românie care să nu-i spună că e moldovean, vrea o Românie care să-i spună că-i român. Câte procente nu ar fi, 10%, 15%, dar el vrea să audă asta. De asta, acest electorat este deranjat că televiziunea română nu există în Chișinău decât într-o formă edulcorată, adică ce vede Australia vede și Republica Moldova, sau că Radio România nu este în Chișinău. Din punctul acesta de vedere orice tentativă de disociere, riscă să fie electoral contraproductivă după părerea mea. 

Luca Niculescu: Victor  Ponta vorbește în campania lui pentru prezidențiale despre „unire”. Despre unirea cu Republica Moldova dar adaugă între ghilimele „în cadrul Uniunii Europene”, nu știi cât de metaforică sau nu, este această unire. Klaus Iohannis spune că „reunificarea este o alternativă pe care Bucureștiul o poate oferi, și doar Chișinăul o poate accepta și beneficia de ea”. Vă întreb ca să continuam subiectul, va fi Republica Moldova temă de campanie în alegerile din România?

Dan Dungaciu: Cu siguranță! Noi avem alegeri în România la începutul lunii noiembrie, vor mai fi niște alegeri în Ucraina în 26 octombrie, decisive pentru viitorul Ucrainei. Din punctul acesta de vedere urmează să vedem în ce măsură Ucraina va avea un guvern care să controleze situația din Ucraina. Un guvern care guvernează, nu un guvern care este pe hârtie. În funcție de asta, va urma mișcarea Rusiei. Dacă Ucraina va avea un guvern care guvernează, în momentul acela Republica Moldova devine ținta numărul unu al Federației Ruse. Sigur că pe termen lung Rusia este într-o situație de criză, dar eu cred că ar trebui să ne temem mai mult de o Rusie care-și vede sfârșitul, decât de o Rusie care nu-și vede sfârșitul. Deci Republica Moldova, va deveni o temă majoră pentru că va deveni a doua țintă esențială. Din această perspectivă, că vrem, că nu vrem, Republica Moldova va reveni pe agendă. Rep. Moldova nu e o temă electorală pentru electoratul de acolo. În România 60 %, 70%, din electorat este sensibil la tema Basarabia, mai degrabă, și 60% doresc ca în cazul în care proiectul european al Republicii Moldova eșuează, sunt deacord cu reunificarea celor două state. Din punctul acesta de vedere, cine vorbește despre Republica Moldova, Basarabia, trebuie să țină cont, să aibă în minte că se adresează unui electorat din România foarte atent la această chestiune, și pentru care treaba aceasta poate să conteze atunci când decide cui să dea votul.

Mai mult urmăriți Emisiunea