Petrișor Peiu – expert economic FUMN, invitat la emisiunea „Deschide Lumea”

Expertul economic al Fundației Universitare a Mării Negre, Profesorul Petrișor Peiu, a participat în data de 1 decembrie, 2014, de Ziua Națională a României, în cadrul emisiunii „Deschide Lumea” de la Realitatea TV .

În cadrul emisiunii, domnul Peiu a abordat mai multe subiecte, printre care măsurile economice de dreapta și de stînga, avantajele economice privind o reunificare cu R. Moldova,

Profesorul Petrișor Peiu, a declarat că e foarte greu să definești în România, ce înseamnă dreapta și stânga (politică, economică), sunt niște noțiuni destul de relative, și nu cred că politicenii care aplică aceste măsuri conștientizează foarte tare sau le aplică pentru că ar fi din canoanele dreptei sau ale stângii. Măsurile care au fost luate, și care, au fost dictate mai mult de faptul că am aderat la Uniunea Europeană și ne-am integrat în NATO, au favorizat mediul de afaceri. Eu cred că în mare, s-a produs o evoluție pozitivă, sigur, sunt multe lucruri de criticat la ce s-a întâmplat, dar, vorbim astăzi de ziua în care România niciodată nu a fost o țară mai bine situată, mai sigură, și mai prosperă. Este discutabil dacă aceste măsuri au fost luate în mod conștient , de dreapta sau de stânga, e clar că au produs mari inegalități, că au accentuat unele dezechilibre, dar, zona privată a fost favorizată, și asta, a ajutat la compensarea unor tensiuni care erau în societatea românească. Faptul că acei oameni au putut să plece din țară, ceea ce e un lucru destul de nefericit și care pe termen mediu și lung va lovi foarte tare România,lipsa acestor3-4 milioane de oameni, însă acest lucru, a compensat tensiunile acumulate în societate. Este cinic să spunem asta, însă, a contribuit la pacea socială.

Peiu realitatea

Cu referire la Guvernul Ponta și măsurile acestuia, domnul Peiu a declarat că „există un segment de populație activă în România, din punct de vedere economic, această populație lucrează la privat, față de stat în proporție de 3 la 1. Măsurile pe care Guvernul Ponta le-a luat, măsuri reparatorii, care au fost convenite și cu Partidul Național Liberal înainte, au compensat unele pierderi pe care salariații le-au avut, au compensat unele pierderi în zona socială, dar, în același timp, au redus foarte tare cheltuielile de capital, fondurile pentru investițiile publice, care au lovit în firme. Aceste cheltuieli nu le-au redus pentru că Guvernul Ponta era de stânga, aici trebuie să vedem relativitatea acestor termeni în România, ci le-au redus pentru că au vrut să-și facă o rezervă, să poată ca în anul electoral sau chiar în preajma campaniei electorale, să dea niște daruri. Numai că, au făcut-o într-un mod prea ostentativ. Au vrut să acapareze foarte mult din societate și asta a generat o contrareacție. Nici eu nu cred că alegerile au fost pierdute de domnul Ponta, înstrăinătate”.

La capitolul argumente privind avantajele reunificării României cu Republica Moldova, expretul FUMN, a specificat că „în lume există două cazuri extreme, cazul poporului german care a fost divizat în două state și care s-a reunificat imediat după căderea Zidului Berlinului și căderii comunismului, și cazul Peninsulei Coreene, unde sunt două state Coreea de Sud și Coreea de Nord. Noi suntem mai aproape de modelul german de reunificare, pe măsură ce înaintăm în timp, raportul între cele două state crește, deci costurile reunificării vor fi mai mari.

Pentru VIDEO aici