Orizont european: Două săptămâni până la alegerile prezidenţiale din R. Moldova

Președintele FUMN, prof. Univ. dr. Dan Dungaciu, a participat pe 15 octombrie, 2016, la emisiunea „Orizont European”, de la TVR Moldova, unde a comentat peisajul politic din Republica Moldova în pragul alegerilor prezidenţiale.

După anunțul despre susținerea unui candidat comun din partea PLDM, PAS și PPDA, există posibilitatea ca bătălia decisivă pentru fotoliul de șef a statului să aibă loc în turul doi al scrutinului prezidențial între Igor Dodon și Maia Sandu.

Domnul Dungaciu a declarat că „dacă la nivelul Uniunii Europene se gîndește că extinderea nu se va mai petrece, este clar că toate semnalele pentru UE vor fi de această natură. Trebuie să fim realiști. Dincolo de specificul R. Moldova, pe care îl stimăm, trebuie să fim foarte realiști pentru că dacă nu va mai fi vorba de extindere accentul important pus de Uniunea Europeană va fi pe stabilizarea celor două regiuni, nu pe democratizarea lor propriu-zisă. Asta este explicația pentru care indivizi politici capabili să stabilizeze o regiune pot să devină parteneri la un moment dat. Discuți și cu cel care e capabil să stabilizeze, nu discuți doar cu cel care își propune să democratizeze. În perspectiva asta spuneam, că un anumit tip de scenariu ar putea fi luat în considerare. Nu ține de specificul R. Moldova, ține de un context în care ne mișcăm și de care trebuie să ținem cont”.

Despre scenariul mai sus pomenit puteți afla urmărind emisiunea integral.

tve