Ora 9 a României: Proiectul de care are nevoie societatea românească

De Sinziana Boaru | Interviu publicat pe Adevărul.ro | 04.05.2014

Valul de evenimente tensionate care au afectat întreaga Europă în ultimii ani se reflectă într-un mod aparte asupra societăţii româneşti, unde luptele din sfera politicului se duc în direct zi de zi. Cu toate acestea, nemulţumirile tot mai mari ale publicului se nasc din lipsa unui dialog constructiv în urma căruia aleşii neamului să înfăptuiască reformele atât de necesare statului român. În acest scop, câteva nume importante ale vieţii publice locale s-au reunit în paginile unui volum inedit, „7 teme fundamentale pentru România”, sub coordonarea lui Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian, pentru a analiza impactul evenimentelor ce ne înconjoară asupra evoluţiei ţării.

Beneficiind de o prefaţă semnată de George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, cartea prezintă analizele atent redactate ale 59 de autori, între care experţi precum jurnalistul Cristian Unteanu, diplomatul Sergiu Celac, analista Antonia Colibăşanu, academicianul Daniel Dăianu şi mulţi alţii.

Volumul va fi disponibil publicului, începând cu data de 8 mai. „Să strângi laolaltă 59 de semnături grele ale vieţii publice din România anului 2014, din domenii profesionale atât de diferite, de extracţii culturale şi sociale diverse, cu simpatii politice adeseori divergente este o performanţă în sine, într-o lume românească în care tranşeele sunt atât de adânci încât nu se mai zăresc, uneori, nici chiar combatanţii. Şi performanţa trebuie consemnată ca atare, dincolo de clitatea în sine a semnăturilor. Paginile strânse între coperţile acestui volum impunător reflectă spiritul unui dialog care se derulează deja de ani buni în cadrul întâlnirilor Clubului România, din a cărui iniţiativă a şi apărut această lucrare”, afirmă Dan Dungaciu în prefaţa lucrării.

Jurnalistul Marius Stoian şi analistul Dan Dungaciu, coordonatorii acestei iniţiative de excepţie, au discutat în cadrul talk-showului „Ora 9 a României” despre provocările cu care se confruntă societatea românească, aflată încă în stadiul de tranziţie la un sfert de secol de moment istoric al evenimentelor din decembrie 1989. „Este riscul minoratului: cât timp România se ocupă de probleme minore, asta se va întâmpla”, a spus Dungaciu. „După ce ne-am integrat în UE, aveam două opţiuni: dimensiunea economică şi de securitate. Din nefericire, România nu a devenit vocea relevantă pentru niciuna dintre acestea”, a adăugat acesta. „Avem nevoie să curăţim un sistem care arată prost, dar dacă ajungem să personalizăm această bătălie, România nu se va simţi mai bine. Actul Justiţiei trebuie decuplat de actul politic. Există arestări şi oameni corupţi peste tot”, spune Dan Dungaciu.

Citeşte mai mult pe Adevărul.ro