„Neutralitatea, pro și contra” la Orizont European cu Dan Dungaciu (Video)

TVR Moldova | 13.05.2015

Dan Dungaciu, Președintele Fundației Universitare a Mării Negre: „Actualul  statu quo al Republicii Moldova a produs o societate scindată și a produs reacții ale populației pe care le vedem în ultimul Barometru al Opiniei Publice, pentru că acolo reacția este evident extrem de negativă. Faptul că ies 40 de mii de oameni în stradă, cum ies, cine sunt, nu asta-i miza în acest moment. Faptul că populația este nemulțumită, faptul că Republica Moldova se îndepărtează de proiecția europeană și se îndreaptă din ce în ce mai insistent pe o proiecție estică indiferent de felul cum s-ar defini ea, asta nu înseamnă că statu quo-ul acela a produs multe succese.

Problema până la urmă pentru proiectul politic al Republicii Moldova este care sunt rezultatele acestui statu quo, și nu menținerea lui. E ca și cum am spune că menținerea regimului transnistrean, Republica Moldovenească Nistreană, este cel mai performant regim din lume că programul lui Smirnov nu s-a schimbat în acel regim. Deci iată ce bună este stabilitatea. Cum zicea cineva, stabilitatea cea mai mare e în cimitir dar nimeni nu vrea să stea acolo.

Din punctul acesta de vedere, stabilitatea, menținerea statu quo-ului, este după părerea mea o naivitate. Dacă am fi vrut toți așa ceva, nu s-ar mai fi întâmplat nici extinderea NATO, nici extinderea Uniunii Europene și n-am fi avut din ce în ce mai mulți membri ai UE după 1990 încoace.

Ce statu quo vrea Republica Moldova să prezerve, pentru că în numele prezervării statu quo-ului am impresia că se va confrunta cu reacții ale populației, care în acest moment n-au nici o legătură cu limba sau cu neutralitatea. Au legătură cu modul de funcționalitate a statului numit Republica Moldova”.

Urmăriți emisiunea  aici

TV