Moscova a început hărțuirea Moldovei

De Cristian Câmpeanu | Articol publicat în România Liberă | 03.07.2014

Potrivit lui Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, „Moscova nu avea cum să nu reacționeze. Este în logica tehnicilor de putere specifice regiunii. Nu este vorba de considerente morale, ci de faptul că Moscova își va pierde prestigiul și influența, pe plan intern și regional, dacă nu face nimic. O Moscovă fără reacție este una fără credibilitate la Chișinău, Kiev, Tiraspol sau Minsk. Deci este aproape obligată să reacționeze. Dacă Moscova a făcut ce a făcut în state UE și NATO precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria, ne putem imagina ce poate face în R. Moldova!”.

Drum greu înainte

Chiar dacă Moldova a ratificat Acordurile, lucrurile nu sunt ireversibile. „În acest moment, avertizează Dungaciu, R. Moldova nu are garantată perspectiva europeană și nici nu va fi ușor să o obțină, mai ales în condițiile în care oboseala extinderii este evidentă, la fel și eșecul așa-numitei Politici de vecinătate. Parcursul european al Chișinăului nu este deocamdată ireversibil. Moldova deschide două fronturi: cel european, prin care să convingă Bruxelles-ul să meargă mai departe, spre statutul de „stat candidat”, și cel răsăritean, prin care să convingă Rusia să o lase să meargă mai departe. Ambele sunt extrem de dificile.”

Evident, vor face totul să îi aducă pe comuniști la putere pentru a denunța tratatul de Asociere și a readuce Moldova în Uniunea Euroasiatică. Planul ar putea însă să se întoarcă împotriva Moscovei. Potrivit lui Dan Dungaciu, „din punct de vedere al securității, Moldova este un șvaițer. Rusia nu a împiedicat semnarea Acordului, în primul rând pentru că nu a putut, dar și pentru că va dori să arate că semnarea va aduce tensiuni interne, criză economică, destabilizare internă, deci că a fost o decizie proastă a elitelor de la Bruxelles și de la Chișinău, și pentru care populația va trebui să le sancționeze în toamnă. Nu va fi ca în Ucraina, cu preluări de teritorii, dar va fi tot dificil. Deja presa rusă a dat semnalul. Vorbim de embargouri la produse alimentare, generare de presiuni interne, resuscitarea Transnistriei, deschiderea chestiunii găgăuze, prețul la gaz, atacarea sistemului economico-financiar al republicii, deja profund penetrat de capitalul rusesc etc. Singura grijă strategică a Moscovei este, în realitate, una
singură: să nu cumva să ajungă, prin măsurile de retorsiune, să împingă R. Moldova în brațele României. Altă grijă nu are în raport cu Chișinăul!”.

Articolul integral pe România Liberă