Moldova, la răscruce. Cursă electorală cu obstacole peste Prut

Știri.tvr.ro | 05.10.2016

Republica Moldova la răscruce. 8 candidaţi s-au înscris în cursa prezidenţială. Socialistul Igor Dodon a intrat în campanie după ce a făcut o fotografie cu Vladimir Putin, după cum remarcă analistul Dan Dungaciu. Are în programul său ideea de federalizare. Alţi candidaţi se luptă cu sistemul sau îl reprezintă, declarîndu-se proeuropeni. O analiză realizată de Loara Ştefănescu, în colaborare cu studioul TVR Moldova.

Obstacole vizibile şi invizibile pentru competiţia electorală din Republica Moldova, una care va marca decisiv viitorul acestui stat. În esenţă, opţiunea este una simplă – Est sau Vest.

Orgoliile sunt mari, iar noua construcţie politică de la Chişinău va avea ca misiune stabilitatea economică şi politică, o justiţie independentă, dar şi redobândirea încrederii oamenilor după devalizarea a 3 bănci cu 1 miliard de dolari, prin sancţionarea vinovaţilor.

Analistul de politică externă Dan Dungaciu consideră că sunt 3 axe de polarizare la care se raportează principalii candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova.

Alegerea va fi una geopolitică.