MÂINE, LA CLUJ: FONDUL MOLDOVA, DIN NOU ÎN DEZBATERE

De Romeo Crîșmaru | Jurnal Românesc | 13.01.2016

O interesantă dezbatere cu titlul „Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova” va avea loc joi, 14 ianuarie 2016, începând cu ora 10.00, la Institutul de Cercetări Europene din Cluj-Napoca și va fi moderată de conf. univ. dr. Melania-Gabriela Ciot, de la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyay din Cluj-Napoca. Organizatorii dezbaterii sunt Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, Institutul de Cercetări Europene (ICE), Fundația Universitară a Mării Negre, Centrul pentru Negocieri și Medieri Internaţionale şi Europene (CNMIE).

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul: Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române și Petrișor Peiu, directorul Departamentului de Analize Economice din cadrul Fundației Universitare a Mării Negre.

O dezbatere similară a mai avut loc pe data de 17 decembrie 2015 la București și s-a bucurat de participarea unor invitați speciali, susținători ai înființării și asumării Fondului Moldova.

Despre inițiativa dezbătută în decembrie și propusă spre dezbatere și la jumătatea acestei luni se poate spune că a captat atenția unui număr important de susținători. Apelul adresat principalilor decidenți ai statului român, lansat recent, a fost asumat de un număr de 40 de organizații nonguvernamentale de pe ambele maluri ale Prutului. Susținătorii acestei inițiative au solicitat înființarea și dezvoltarea unui fond de investiții specializat – Fondul Moldova – ale cărui linii esențiale au fost deja trasate și lansate în spațiul public de către Fundația Universitară a Mării Negre – ca instrument de exprimare a sprijinului României pentru schimbări fundamentale și ireversibile în Republica Moldova precum și ca instrument de reducere a decalajelor dintre cele două maluri ale Prutului.

Eveniment 14 ianuarie

De ce Fondul Moldova? – Aceasta este o întrebare la care răspundeau, pe 21 septembrie 2015, pentru adevarul.ro, Dan Dungaciu și Petrișor Peiu. „Toate ţările europene care s-au dezvoltat după cel de-al doilea război mondial au beneficiat de infuzii masive de capital din afară. Republica Moldova nu este inclusă în planurile UE pentru extindere şi nici nu are resurse interne să genereze dezvoltare. Unica soluţie rămâne un „plan Marshall tailor-made”. Nici o altă ţară nu are vreun astfel de plan (şi nici măcar vreun interes anume să îl propună). Singurul stat cu vocaţie în acest sens este România”, se arată, pe scurt, în analiza celor doi.

Ce este Fondul Moldova?

Este un fond deschis de investiţii listat la Bursa de Valori Bucureşti. El va începe cu constituirea, prin aportul statului român, a unui fond de investiţii cu 100 milioane Euro, ajutor pe care România îl promite oricum Republicii Moldova. În prima etapa, Ministerul de Finanţe va subscrie integral suma de 100 milioane Euro. În etapa a doua, se vor emite acţiuni noi în valoare de aceeaşi suma (100 milioane Euro) care se vor subscrie de către investitorii interesaţi, în două tranşe (una pentru investitorii institutionali şi alta pentru investitorii de retail). În etape ulterioare, Fondul va emite acţiuni noi (prin majorare de capital social) în tranşe de câte 100 milioane Euro pe măsură ce vor exista proiecte de investiţii identificate. În trei ani se poate atinge o valoare a fondului de 1 miliard Euro. (sursa: Dan Dungaciu, Petrișor Peiu | adevărul.ro | 21.09.2015)

Posibile întrebări, în perspectiva viitoarei dezbateri

Dezbaterea de joi, de la Cluj-Napoca, este așteptată cu mult interes și tocmai de aceea jurnalromanesc.ro lansează în discuție mai multe întrebări ale căror răspunsuri ori vor fi date de organizatori premergător dezbaterii, ori vor reieși pur și simplu din discuțiile ce vor fi purtate acolo.

Ar fi interesant de aflat ce elemente de noutate va aduce noua dezbatere în contextul eforturilor de constituire a Fondului MOLDOVA, având în vedere și ultimele evoluții de pe scena politică din Republica Moldova. Instabilitatea politică permanentă de la Chișinău, incertitudinea orientării proeuropene și pericolul alegerilor anticipate pun serios la îndoială eficiența unei investiții de încredere pe termen mediu și lung în Republica Moldova.

Fondul Moldova ar trebui conturat ca un fond deschis de investiţii, listat la Bursa de Valori Bucureşti, care va începe cu constituirea, prin aportul statului român, a unui fond de investiţii cu 100 milioane Euro, ajutor pe care România l-a tot promis oricum Republicii Moldova. După cum știm, acest ajutor a fost suspendat până la o mult așteptată calmare a crizei politice de la Chișinău. În aceste condiții, perspectiva îndeplinirii acestei prime condiții de constituire a Fondului Moldova, adică perspectiva deblocării acestui ajutor, pare din ce în ce mai îndepărtată.

Nevoia unui Plan Marshall pentru Moldova este descris ca unică soluție și, mai mult, România este considerată de Dan Dungaciu „singurul stat cu vocaţie în acest sens”. Dar este de văzut ce argumente noi ar mai putea fi aduse în sprijinul acestei soluții, ținând cont, așa cum subliniam, de vocația spre instabilitate, afișată, din păcate, în ultimul an, de Republica Moldova.

Dezbaterea de mâine ar putea răspunde și la o altă întrebare legată de posibilitatea unui plan similar și pentru Ucraina, un alt stat frământat de incertitudinea alegerii unei direcții de acțiune.

De când s-a adâncit criza politică de la Chișinău și, implicit, nesiguranța orientării proeuropene a Republicii Moldova, România pare să se fi retras din prima linie a sprijinului consistent acordat Chișinăului, iar în aceste condiții se pune fireasca întrebare dacă ar putea România să revină la o politică de și mai mare apropiere față de republica soră de peste Prut și dacă pot fi create premisele stabilității necesare unei schimbări de percepție și atitudine.

„În realitate, atitudinea Bucureştiului faţă de frontiera estică este şi un semn al valorii adăugate pe care România o poate aduce spaţiului UE şi NATO din care a decis să facă parte. Fondul Moldova este un proiect românesc şi euroatlantic, deopotrivă”, se spune în materialul de descriere a planului pentru Moldova. Dar este de văzut, în continuare, ce ar trebui să facă R. Moldova pentru a recâștiga încrederea României și prin extensie încrederea UE.