KIT KEDVELNEK A ROMÁNOK? (VIDEO)

Szerkesztő: Bálint Zsombor

Kategória: Politika

Magyarországhoz és Oroszországhoz viszonyulnak a leg negatívabban a romániai lakosok. A Románia számára kiemelt fontosságú országok szimpátiamutatóját az INSCOP közvélemény-kutatási intézet vizsgálta.

A vizsgált országok közül viszonylag meglepő módon Németország szimpátiaindexe a legmagasabb, 84,3%-os pozitív véleménnyel, megelőzve a 83,5%-os Nagy-Britanniát, amely a britek román bevándorlás-ellenes megnyilvánulásai dacára is második helyen áll. Az utolsó helyeket a szomszédos, vagy közeli államok foglalják el. Az utolsó előtti helyen Magyarország áll, amely iránt a romániai lakosság 40,4%-a táplál csupán pozitív érzelmeket, míg Oroszországot 37% kedveli.

Az INSCOP programkoordinátora úgy vélte, a napi események is befolyásolták a tetszésindexet, a szomszédos országok azonban mindig rosszabbul állnak, azt hangsúlyozva, hogy a konfliktusokat kiemelő történelemoktatás is szerepet játszik ebben. DARIE CRISTEA programkoordinátor

„Faptul că Ungaria și Rusia sunt pe ultimele locuri în acest clasament, deși repet e vorba de un clasament, dacă puneam și țări mai puțin interesante, probabil că acestea două nu erau ultimele neapărat, reflectă mai degrabă o realitate istorică, o percepție istorică, decât neapărat ce se întâmplă în ziua de astăzi. Să nu uităm că atât relațiile cu Ungaria cât și relațiile cu Rusia, de-alungul timpului nu au fost totuși dintre cele mai bune.” „Az, hogy Magyarország és Oroszország vannak a két utolsó helyen, bár nem lettek volna valószínűleg feltétlenül utolsók, ha más, kevésbé érdekes országokat is felteszünk a listára, inkább egy történelmi képet tükröznek. Azt a képet, ami abból fakad, hogy a történelem során nem volt a legjobb kapcsolatunk Magyarországgal és Oroszországgal.” A marosvásárhelyi elemző, Lucian Săcălean szerint a történelmi kép mellett a napi politikai események sajtóban való, sokszor elnagyolt tükrözése is szerepet játszik. LUCIAN SĂCĂLEAN politikai elemző

„Ce vedem în media? Îl vedem pe Orbán cu un discurs destul de agresiv, care este imediat criticată în România. Îl vedem pe Putin cu un discurs la fel de agresiv, prezentat ca noul țar de la Moscova, care vrea să schimbe harta lumii, și implicit a României. Și atunci Ungaria și Rusia devin pericole imediate. Ele se află la granița României. Germania este mai departe, Italia este mai departe.”

„Mi látunk a sajtóban? Orbánt látjuk, amint elég agresszív beszédet tart, amit azonnal meg kell válaszolni Romániából. Látjuk Putyint, aki hasonlóan agresszíven beszél, s úgy mutatják be, mint az új moszkvai cárt, aki meg akarja változtatni a világ térképét, beleértve Romániát is. S ily módon Magyarország és Oroszország azonnali veszéllyé nőnek. Ráadásul itt vannak a szomszédban. Németország és Olaszország viszont távolabbra van.”

Biztos benne, tette hozzá, hogy az eredmény jelentősen különbözik az alanyok műveltségi szintje függvényében, és abban is, hogy Erdélyben teljesen másként viszonyulnak Magyarországhoz, mint az ország többi részén.

SZERKESZTŐ: Bálint Zsombor

OPERATŐR: Hermann Endre, Kristály Szilárd

Urmăriți înregistrarea interviului AICI

sondaj-inscop-simpatie-tari