Ideea mesianică a Americii de a aduce democrația în Orientul Mijlociu a eșuat. Dan Dungaciu: Lumea n-a devenit mai sigură, statele n-au devenit mai democratice (VIDEO)

PS News | Apariții în presă | 15.01.2020

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a analizat la „Puterea Știrilor” principalele aspecte ale evoluției politicii internaționale a SUA, pornind de la faptul că teoria democratizării a fost de la bun început și o teorie de securitate.

„Americanii s-au dus peste tot și au încercat să facă state democratice, din Afganistan până în Orientul Mijlociu. Ideea asta, mesianică într-un fel, că lumea trebuie să fie ca America, sau ca lumea nord-atlantică, a fost ideea care i-a costat pe americani numai în Irak vreo 5,6 trilioane de dolari. La fel, trilioane în Afganistan, bani aruncați pe geam. Lumea n-a devenit mai sigură, statele n-au devenit mai democratice, iar America nu a devenit mai prosperă. Asta e consecința a 30 de ani de viziune politică care a ținut doar în estul și centrul Europei”, a declarat Dan Dungaciu.

Analistul politic spune că deși și noi, românii, am fost beneficiarii acestei viziuni și ne-am integrat în NATO și UE, dincolo de Prut viziunea nu a mai fost materializată, ”ca să nu mai vorbim de Afganistan sau Orientul Mijlociu”.

Astăzi, Donald Trump constată că ai o Chină aproape la fel de puternică, o Rusie care s-a ridicat pe picioare, ai o situație în Orientul Mijlociu praf și pulbere, ai un Afganistan în care ai aruncat bani de pomană. Și ai o Americă în care s-au dat bani, nu s-au luat bani, cu o infrastructură mai proastă decât cea europeană”, spune directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu”.

Sintagma „America first” (trad. „America înainte de toate”) folosită de Donald Trump în primul său discurs ca preşedinte, are conotaţii negative în Statele Unite, din cauza asocierii cu o mişcare acuzată de antisemitism şi simpatii naziste, însă analistul Dan Dungaciu spune că baza teoriei adoptată de Trump este, de fapt, legată de un dezinteres al Americii de a continua să facă ordine în lume.

„Trump spune „Eu nu mă duc să îi învăț pe unii cum să trăiască. Partenerii mei nu vor mai fi cei care seamănă cu mine, așa cum era acum 30 de ani, nu mai e suficient, ci trebuie să îmi oferi ceva, ca tu să ai valoare de întrebuințare pentru mine”. Se schimbă toată logica, inclusiv a relaționării și ăsta e un semnal pe care România trebuie să îl recepteze. Nu mai e suficient să fii NATO și UE ca să nu mai ai probleme, ca viitorul tău să fie asigurat”, a mai spus Dan Dungaciu.

Cum lumea se află în mod constant în schimbare, s-a schimbat și America, astfel că România ar trebui să ia act de asta și să acționeze în consecință, dacă se va pune problema prezenței românești în Orientul Mijlociu, în NATO.

„Deși nu există mecanisme NATO care să te oblige să te supui, orice decizie va trebui gândită într-un context mai amplu de viziune strategică de securitate, mai amplă, care privește America, UE, cu cine joci, pe cine ai putea să iriți, pe cine trebuie să liniștești, cât de departe vrei să te duci în anumite aserțiuni și luări de poziție la nivel internațional, ce avantaje și dezavantaje ai, ce vrei să obții, ce ceri. Toate lucrurile astea trebuie puse foarte limpede pe hârtie, în așa fel încât, dacă te duci într-un proiect de genul ăsta să știi de ce te duci”, a conchis Dan Dungaciu la „Puterea Știrilor”.