FUMN a organizat primul workshop dedicat tinerilor de pe ambele maluri ale Nistului

FUMN | Articole | 18.02.2019

Sâmbătă, 16 februarie, la Chișinău, a avut loc primul workshop dedicat tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului, intitulat „Being twenty-something in Eastern Europe. How is it?”.

Evenimentul organizat de Fundației Universitară a Mării Negre, cu sprijinul the Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST), face parte din proiectul „A Demystified Transnistria. Giving the Public Opinion a Voice”, ce urmărește să ofere o radiografie socială a stării de fapt din regiunea transnistreană prin generarea de date și studii de cercetare care pot fi utilizate atât în analiza chestiunii Transnistrene în particular, cât și dintr-o perspectivă comparativă cu datele Barometrului Opiniei publice din Republica Moldova și alte sondaje de interes pentru cercetători.

În cadrul workshop-ului, tineri activi din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv din Transnistria, au dezbătut alături de speakerii evenimentului subiecte ce țin de realitatea socială, economică, culturală și politică de pe cele două maluri ale Nistrului, au analizat barierele existente între cele două societăți punând bazele unei platforme comune de dialog pentru demitizarea stereotipurilor și înțelegerea nevoilor reciproce.

Alexander Corinenco, expert politic și moderatorul evenimentului, a discutat o parte din factorii istorici ce au condus la constituirea a două comunități diferite pe cele două maluri ale Nistrului. Limba, sistemul de învățământ, valorile, noile elite politice, precum și noua generație post-conflict care s-a născut într-o regiune nerecunoscută, au fost doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul seminarului.

Mark Mazureanu, coordonatorul asociației ASIST și ADEPT, doctorand la Universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii, a subliniat cum sunt schimbate prioritățile locuitorilor din Republica Moldova și Transnistria sub influența mass-media. Mark le-a prezentat tinerilor o serie de sugestii cu privire la cum să distingă știrile false, propaganda, publicitatea și manipulările din presă, explicând motivele care fac tot mai dificilă existența presei de calitate în lume, dar mai ales în regiunea noastră.

În cea de-a doua parte a zilei, Tatiana Cojocari, coordonatoarea proiectului, a dezbătut alături de participanți, dintr-o perspectivă comparativă Republica Moldova versus Transnistria, o parte dintre rezultatele cercetării cantitative realizată în premieră de CBS-AXA la comanda FUMN.

Evenimentul a fost recepționat cu interes de către tinerii participanți, evidențiind lacunele de cunoaștere și percepție a celor două societăți.

Studiului integral al opiniei publice din Transnistria va fi lansat în luna martie, 2019, la București. Pentru detalii urmăriți pagina noastră de facebook și site-ul http://fumn.eu/.