Formarea alianţei de guvernare este mai importantă decât persoana premierului, George Scarlat

George Scarlat | IPN.MD | 21.07.2015

Formarea alianţei de guvernare pro-europene la Chişinău este mai importantă decât cine va ocupa funcţia de premier. Declaraţia a fost făcută de către George Scarlat, expert în cadrul Fundaţiei universitare a Mării Negre, în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

„Republica Moldova este o ţară dependentă de finanţarea externă. Aceste trei partide trebuie să formeze o alianţă şi să deblocheze finanţarea externă, să facă reforme, să lichideze cele trei bănci, să lupte cu corupţia. Nu are importanţă cine va fi viitorul premier, dacă va fi unul gras sau mustăcios”, a spus Scarlat.

Expertul s-a arătat convins că la Chişinău va fi formată o alianţă pro-europeană de guvernare. „Presiunile externe sunt prea mari. Şi presiunea internă la fel. Au pierdut 6 luni preţioase. N-au făcut nimic. Este interesantă chestiunea cu desemnarea premierului. La noi şi peste tot mai întâi se desemnează premierul, apoi se formează guvernul. La Chişinău e altfel. Dar e bine măcar şi aşa”, a declarat Scarlat.

Potrivit lui Scarlat, în cazul Republicii Moldova ar fi oportun ca şeful statului să fie ales în Parlament cu majoritatea simplă de voturi. „Este suficient ca preşedintele să fie ales cu majoritatea simplă. Prevederea că şeful este ales cu cel puţin 61 de voturi s-a dovedit o mare sursă de instabilitate. Din 2009, la Chişinău au avut loc de două ori alegeri anticipate şi un referendum eşuat. Alegerea directă a şefului statului la fel nu este o soluţie când societatea este puternic divizată”, a spus expertul.