Expert român: Politica de susţinere necondiţionată a Republicii Moldova dăunează reformelor

George Scarlat | Jurnal.md | 20.05.2015

Ostilitatea faţă de reforme a Chişinăului are drept cauză dorinţa de exploatare sălbatică a resurselor statului în favoarea celor care îl conduc, iar aceasta duce direct la subdezvoltare. Criza profundă a sistemului financiar-bancar din Republica Moldova se datorează în primul rând refuzului de a face reforme. Despre aceasta a scris expertul George Scarlat, specializat în analiza războaielor informaţionale, într-un articol publicat pe pagina oficială a Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN).

După alegerile din 2009 reprezentanţii politico-diplomatici ai României au anunţat că „susţin necondiţionat integrarea europeană a Republicii Moldova”. România a devenit astfel cel mai important donator al R. Moldova şi a acordat masiv ajutor în domeniul construcţiei de obiective social-culturale, conexiunilor energetice, instruirii personalului, construcţiei instituţionale, oferirii de mii de burse anual în învăţământul de stat.

De exemplu, România a deschis o linie de finanţare nerambursabilă de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova din care deja s-au tras zeci de milioane pentru obiective cum ar fi construcţia de la temelie a două noi sate în locul celor distruse de inundaţiile din lunca Prutului din 2010, gazoductul Iaşi-Ungheni menit să asigure independenţa Republicii Moldova de gazul rusesc sau construcţia şi reparaţia de grădiniţe de copii, acest proiect din 2014 fiind finanţat cu 25 milioane de euro. România oferă 5000 de burse anual în învăţământul mediu şi universitar pentru tinerii basarabeni, efortul bugetar al statului prin Ministerul Educaţiei în acest sens fiind de circa 20 milioane de euro pe an, menţionează analistul.

Continuare aici