Economistul Vladislav Inozemtsev: În relația Rusia-UE, cea mai rezonabilă soluție – tăcerea, dacă nu există dialog

Oana Ghiță | Agerpres.ro | 17.06.2016

În relația Rusia-Uniunea Europeană cea mai rezonabilă soluție este tăcerea, dacă nu există puncte de dialog, a apreciat joi economistul rus Vladislav Inozemtsev, în cadrul conferinței „Rusia după Ucraina și Siria. Poate să mai fie Rusia partenerul Occidentului?”.

Conferința a avut loc la București și a fost moderată de către Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

Dungaciu a spus că, în discursurile din prezent, există dezbateri legate de relația dintre Rusia și Occident, dar cu prea puține voci din Moscova. „Acesta este motivul pentru care l-am invitat pe domnul Inozemtsev la București”, a adăugat el.

Economistul rus a vorbit despre tipul de leadership din țara sa, despre faptul că societatea civilă este prea puțin prezentă, dar și despre modul în care președintele Vladimir Putin este prezentat de presa occidentală.

„Mulți ani opinia publică a făcut ca intervențiile lui Vladimir Putin să fie din ce în ce mai agresive (…). Dacă ești ‘Omul Anului’ timp de șapte ani, dacă te vezi pe coperta revistei Time, te crezi important. Așa este Putin acum. Se crede Numărul 1 și se poartă ca Numărul 1”, a apreciat Inozemtsev.

„Ladership-ul rus înțelege doar limbajul forței (…). Cea mai rezonabilă soluție în relația Rusia-Uniunea Europeană ar fi tăcerea. Dacă nu sunt puncte de dialog, nu e nevoie să căutați un subiect de discuție, păstrați tăcerea”, a adăugat el.

Totodată, Vladislav Inozemtsev a făcut un portret al cetățenilor ruși și al modului în care ei văd Europa. „În Rusia nu există o ură față de Europa, este un sentiment de dezamăgire, de deziluzie”, a spus el.

Conferinta_Inozemtsev_Bucuresti

De asemenea, economistul a apreciat că, dacă ar fi putut fi demarat un dialog Europa-Rusia prin societatea civilă, acesta ar fi trebuit să înceapă în urmă cu câțiva ani.

„În urmă cu câțiva ani, Uniunea Europeană trebuia să facă mai multe în acest sens. Zilele acestea, nimic nu va mai avea efect. În Rusia nu există societatea civilă în sens occidental. (…) Nimeni nu vrea să protesteze”, a spus economistul rus.

Vladislav Inozemtsev este economist și director fondator al Centrului pentru Studii post-industriale din Moscova — o instituție non-guvernamentală ce s-a specializat în organizarea conferințelor pe teme de economie globală și publicare de volume. Din 2002 și până în 2009 a deținut funcția de șef al Consiliului Științific Consultativ al revistei Russia in Global Affairs. Din 2011 a fost directorul general al Forumului Politic Global organizat în Yaroslavl sub auspiciile fostului președinte Dmitri Medvedev.

Profesor universitar doctor, Inozemtsev este autorul a peste 600 de lucrări publicate în Rusia, Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, inclusiv 15 monografii, dintre care patru au fost traduse în limba engleză.

Niciodată nu a fost afiliat cu politica autorităților ruse sau cu a oricărui guvern străin, nefiind propus pentru un post oficial de orice nivel. În perioada decembrie 2011—martie 2012 a deținut funcția de consilier al candidatului la prezidențiale Mihail Prohorov (poziționat pe al treilea loc în urma alegerilor). În noiembrie 2012 a fost ales președinte al Consiliului Superior al Forțelor Civile — un nou-înființat centru liberal rusesc cu o orientare pro-europeană.

AGERPRES/(A,AS — autor: Oana Ghiță, editor: Cristina Tatu, editor online: Anda Badea)