Dezbaterea româno-polonă „Provocări de securitate în Estul Europei: viziunea Poloniei, viziunea României” (01.03.2016)

FUMN | 02.03.2016

Asociația New Strategy CenterFundaţia Universitară a Mării Negre şi Societatea Academică Europa de Mâine au organizat marți, 1 martie a.c., la Cercul Militar Național, dezbaterea:

„Provocări de securitate în Estul Europei: viziunea Poloniei, viziunea României”

Având în vedere că, atât România, cât și Polonia, sunt cele mai importante state UE și NATO în zona flancului estic, ambele țări sunt nevoite să facă față provocărilor generate de deteriorarea securității în regiune, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă și după declanșarea războiului în Estul Ucrainei.

Astfel, relațiile dintre cele două state sunt esențiale, în special în privința coordonării acțiunilor la nivelul NATO, pentru asumarea unor măsuri de reasigurare militară din partea Alianței pentru flancul răsăritean. Foarte important este noul proiect al Poloniei privind colaborarea regională de la Marea Baltică la mările Neagră și Adriatică, respectiv proiectul Intermarium, aratând astfel că doreşte să rămână un actor regional puternic şi cu iniţiativă. Potrivit experților polonezi, proiectul a fost avansat, atât în context securitar (întărirea dispozitivului defensiv al NATO pe flancul estic), cât și ca vehicul al colaborării economice regionale (mai ales în domeniile energiei și transporturilor).

Este de reținut că, influentul centru de analiză geopolitică Stratfor din SUA a resuscitat și promovat insistent, încă din 2012, reactualizarea conceptului de Intermarium în noul context strategic, având Polonia și România ca piloni principali. Din comentariile experților polonezi rezultă că proiectul a fost avansat atât în context securitar (întărirea dispozitivului defensiv al NATO pe flancul estic) cât și ca vehicul al colaborării economice regionale (mai ales în domeniile energiei și transporturilor). În ceea ce privește sfera geografică de cuprindere a proiectului, s-ar avea în vedere grupul de la Vişegrad (Polonia, R.Cehă, Slovacia, Ungaria), țările baltice și România. Potrivit unor comentatori, s-ar putea adăuga la acestea Suedia, Finlanda, Croația, Italia, posibil Bulgaria. În plus, se evocă o posibilă asociere cu Ucraina, R. Moldova și, în perspectivă,Belarus. Proiectul Intermarium este asociat cu numele omului de stat polonez Jozef Pilsudski care a încercat, după primul război mondial, să construiască o alianță defensivă regională drept contrapondere la o posibilă resuscitare a imperialismului rus și german. Modelul de inspirație l-a constituit comunitatea polono-lituaniană care a dominat, în secolele XIV-XVIII, o mare parte a zonei avute în vedere pentru alianța propusă. Deși s-a bucurat la un moment dat de sprijinul Franței, inițiativa nu s-a concretizat, fapt determinat de o atitudine reticentă din partea statelor vizate din regiune. Majoritatea ecourilor în presa internațională s-au menținut într-o notă constatativă, cu trimiteri la precedentul istoric al proiectului Miedzymorze/Intermarium promovat de Polonia la sfârșitul primului război mondial. Note critice mai accentuate s-au observat în mass-media din Federația Rusă, cu referire la ambițiile nemăsurate, tradiționale de lider regional ale Poloniei, și din Germania, în contextul perceputelor derapaje ale actualului regim polonez de la normele și practicile europene. Este de reținut că, influentul centru de analiză geopolitică Stratfor din SUA a resuscitat și promovat insistent, încă din 2012, reactualizarea conceptului de Intermarium în noul context strategic, având Polonia și România ca piloni principali.

DSCN0005

În cadrul discuțiilor, s-a subliniat faptul că, pentru a da mai multă consistență relațiilor bilaterale, este nevoie de o creștere a cooperării economice și în plan cultural, o mai bună promovare și cunoaștere a realităților din cele două state. Există un cadru bine conturat, prin parteneriatul strategic asumat de București și Varșovia, însă multe inițiative și proiecte de cooperare nu au reușit să depășească nivelul declarațiilor.

Programul evenimentului poate fi descărcat AICI.

*Fotografiile evenimentului pot fi accesate în secţiunea dedicată Centrul de presă/Galerie foto