Dezbatere FUMN: „Sfârșitul iluziilor – Republica Moldova între România și Rusia”

Camelia Moise | rNEWS | 30.04.2015 

O profundă criză politică, economică şi socială care a cuprins Republica Moldova în ultimul timp, a schimbat contextul în care s-au desfăşurat până în prezent relaţiile bilaterale cu România. Pentru a răspunde la întrebări referitoare la discursul oficialilor de la Chişinău, opțiunile cetățenilor moldoveni și motivațiile acestora, Fundația Universitară a Mării Negre, ziarul Adevărul și Foreign Policy România, au organizat o dezbatere.

O profundă criză politică, economică şi socială care a cuprins Republica Moldova în ultimul timp, a schimbat contextul în care s-au desfăşurat până în prezent relaţiile bilaterale cu România.  Războiul declanşat de Rusia în Ucraina împotriva extinderii Occidentului în fostul spaţiu sovietic, precum şi îngheţarea oficială a extinderii UE de către Comisia Juncker, au pus serios sub semnul întrebării principalul proiect al Republicii Moldova, integrarea europeană.

Conform rezultatelor oferite de Barometrul de Opinie Publică din aprilie 2015, mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova alege Uniunea Vamala şi doar 32% preferă aderarea la Uniunea Europeană. Acest sondaj, dar și contextul geopolitic, au facut ca în mediile diplomatice să se propage ideea potrivit căreia viitorul Republicii Moldova nu poate fi prefigurat decât ca gubernie rusească sau ca provincie romanească! O a treia cale nu există!

Fundația Universitară a Mării Negre, în parteneriat cu ziarul Adevărul și Foreign Policy România, au organizat o dezbatere miercuri, 9 aprilie, unde au fost invitați: Val Butnaru, scriitor si realizator TV, Valeriu Munteanu, deputat în Parlamentul R. Moldova, Adrian Cioroianu, decan al Facultății de Istorie, Universitatea din București, Petrișor Peiu, Director Departamentul de Analize Economice al FUMN, Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe, George Scarlat, expert în spațiul estic (FUMN), Dan Dungaciu, repurtat sociolog și geopolitician român, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, președintele Fundației Mării Negre din Româniadungaciu (1)

Ideea dezbaterii „Sfârșitul iluziilor – R. Moldova între România și Rusia” a pornit de la câteva întrebări. Care este discursul oficialilor de la Chişinău? Ce aleg cetăţenii moldoveni şi de ce? Aproximativ o jumătate de milion de moldoveni au călătorit în spaţiul Schengen, de la liberalizarea regimului de vize, dar acest fapt nu-i împiedică să aleagă Uniunea Vamală.

E foarte greu ca, dintr-o poză a unui moment, să poată fi făcute predicții pentru poziționarea frontierei. E și mai greu, dacă din acea imagine sunt parte evenimente cum sunt cele din Ucraina, criza economică și multe altele. O provocare, așadar, această dezbatere publică a principalelor obiective și prioritați ale Republicii Moldova, deoarece mulți putem afirma că, da, a existat un moment în care foarte multă lume din Basarabia credea în această poveste de reintegrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană!

Val Butnaru, a atras atenția asupra unui lucru frust și aproape cert, în viziunea domniei sale: “Ei bine, astăzi ar trebui să le spunem oamenilor adevărul întreg: nu va urma nicio integrare în Uniunea Europeană și, în general, nu va urma nimic!” Sunt invocate tancuri rusești la Tiraspol, iar acum Rusia a devenit extrem de agresivă și posesivă în raport cu “fostele colonii”, iar cea mai spinoasă problemă, cea transnistreană, nu este rezolvată!2015_04_30_fum3n.still003_rsz

E adevărat, eu pledez pentru un termen pe care eu l-am lansat, unirea inteligentă”, a adăugat Val Butnaru. Ce înseamnă acest lucru? Politicienii de la Chișinău, dar și cei de la București păstrează o tacere enigmatică și se tem să vorbească deschis despre reunificare. “Probabil că – a mai adăugat Val Butnaru – ideea este că depre reunificare trebuie să vorbim în fiecare zi, nu doar la 27 martie și 1 Decembrie.

Sfârșitul iluziilor? De ce?

Pentru că, a răspuns Petrișor Peiu, Director Departamentul de Analize Economice al FUMN,Republica Moldova nu a reușit să își construiască o economie compatibilă cu Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere este un eșec.” Uniunea Europeană nu poate să accepte primirea în rândurile sale și demararea unor astfel de discuții cu un stat care, din punct de vedere economic, a eșuat în a arăta precum tiparul european. Mai mult, trebuie să înțelegem că Uniunea Europeană nu crede că trebuie să existe un început al oricăror discuții, un început al oricărei oficializări de relație, atât timp cât nu sunt îndeplinite criteriile Copenhaga sau criteriile fundamentale ale funcționării unei economii de piață. Ce stipulează Uniunea Europeană în ultimul raport de țară? Spune că Republica Moldova a eșuat în a produce mecanisme care să ducă la îndeplinirea criteriilor Copenhaga, respectiv la o economie funcțională de piață.

Trebuie să ținem cont de realitatea din zonă. Nu putem decupa Republica Moldova, a adaugat Iulian Chifu, fost consilier prezidențial în Departamentul afaceri strategice, securitate și politică, de la Cotroceni. Ei bine, apariția anexării teritoriale și a agresiunii militare din estul Ucrainei, a schimbat complet regulile. După un asemenea eveniment nu ne putem raporta decât la o perspectivă a unei frontiere întarite între este și vest, o frontieră întărită a Europei, ce va avea arme și de o parte și de alta, care necesită o coeziune a lumii ce se află și de-o parte și de cealaltă a acesteia.

Uniunea Europeană a obosit. Nu mai suntem în oboseala extinderii ci, acum suntem după o întoarcere economică spre sine, către propriile probleme, a mai adăugat fostul consilier prezidențial. Uniunea Europeană nu mai are pornirea de a fi nici generoasă, nici aceea de a face reparații față de scindarea unui continent.

Din mai 2013 până în noiembrie 2014, guvernarea de la Chișinău cedează pentru agenții economici către Federația Rusă, unii chiar apropiați ai puterii, cele mai mari și importante obiective economice, a spus Valeriu Munteanu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Și Republica Moldova are propriul destin, pe care și-l face singură, a adăugat Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe. Țara merge înainte, pe direcția pe care și-o dorește. Din punct de vedere aspirațional, variantele există întotdeauna pe masă. Niciun pas politic nu se va putea face, însă, fără a fi rezolvată situația din Transnistria. Din punctul de vedere al domniei sale, “vine un moment în care jocul la două capete nu mai este eficient, chiar dacă, se va spune, noi suntem sub vremi” a mai adaugat Cristian Diaconescu. S-a mai spus că, “poate ar trebui să nu fiți atât de sceptici în legătură cu parcursul European al Republicii Moldova! Însă, avem respectuoasa rugaminte ca, atunci când o coaliție proeuropeană ajunge la guvernare la Chișinău, să nu facă României surprize de genul Protocolului privind recunoașterea minorităților din Ucraina. Că doare! Doare rau!

CioroianuAdrian Cioroianu, decan al Facultății de Istorie, Universitatea din București, a adăugat: Transnistria face parte din sistemul de securitate al Rusiei! Din această perspectivă, acesta este arcul de cerc al securității lor. Nu vor renunța la el vreodată, iar Transnistria nu va fi lasată din mână de către Rusia.

În continuare, s-a mai arătat ca în cazul reglementării conflictului transnistrean prin „transnistrizarea” Republicii Moldova, se presupune că trupele ruse şi tehnica militară din stânga Nistrului nu vor fi retrase, ci vor rămâne pe un termen nedefinit pe teritoriul Republicii Moldova. O tentativă clasică de transnistrizare a Republicii Moldova a fost „Memorandumul Kozak”, propus în anul 2003 de Federaţia Rusă Chişinăului şi care prevedea în esenţă cele de mai sus.

Acum, Republica Moldova are dreptul să-şi restabilească autoritatea în interiorul graniţelor recunoscute internaţional, iar SUA, UE şi România susţin rezolvarea conflictului transnistrean prin reintegrarea Republicii Moldova și respectarea suveranității și integrității sale teritoriale. Numai că reintegrarea şi rezolvarea conflictului nu se pot discuta fără condiţia retragerii de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor ruse, a căror prezenţă este neconstituţională, punct de vedere susţinut, cel puţin până în prezent, şi de SUA, UE şi România. Ce rămâne de făcut?! Probabil că, alături de integrarea inteligentă de care se vorbea, mai trebuie ca reprezentanții celor două state să acționeze cu multă inteligență diplomatică și să lase timpul să lucreze la fel de inteligent…