Dezbatere cu profesorul Dan Dungaciu, pe tema crizei din Republica Moldova și războiul din Ucraina (VIDEO)

Dan Dungaciu | Adevărul LIVE | 22.01.2015

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre a declarat în debutul emisiunii că:  Situația la minut pentru a putea fi mai bine înțeleasă, ar trebui să o așezăm pe cel puțin trei paliere. Ce se întâmplă la Chișinău, nu se referă doar la Chișinău. Se referă la modul cum se va articula frontiera estică a spațiului euroatlantic, într-o primă instanță. A doua se referă la relația bilaterală Chișinău – Bruxelles și perspectiva europeană a Republicii Moldova, cât va mai fi ea. Și a treia, relația bilaterală București – Chișinău. 

Pe primul palier, al frontierei euroatlantice, lucrurile după părerea mea stau cam așa: una dintre mizele principale în 2015 va fi relaționarea cu Rusia. Este clar că Rusia va fi un dosar important pentru zona occidentală și va trebui într-un fel setat într-o altă grilă de comunicare pentru că astăzi lucrurile sunt acolo tensionate. Nimeni nu-și permite însă, nici Rusia, nici spațiul occidental, să declanșeze un conflict, fie economic, fie militar, fie de altă natură. Deci această resetare a relației cu Rusia se va petrece. 

Unul din dosarele cu Federația Rusă, va fi ceea ce Rusia numește „Străinătatea apropiată” iar euroatlanticii numesc „Parteneriatul Estic”. Deci această zonă de suprapunere va trebui într-un fel sau altul negociată. Unde va fi Republica Moldova în această negociere? Adică, va fi parte ale acelei zone gri, zone tampon, care se va construi cu siguranță, se va alătura Ucrainei din acest punct de vedere, sau va deveni singura vecinătate euroatlantică care mai are șanse să intre în spațiul euroatlantic?

La aceste întrebări și la cele despre războiul din Ucraina, le puteți găsi răspunsurile urmărind emisiunea integral.