Declarație: Republica Moldova se află în fața unor alegeri electorale cu războiul la ușă (AUDIO)

De Iulia Dubceac | Radio NAȚIONAL FM | 27.11.2014

Pentru prima dată în Republica Moldova avem alegeri electorale cu războiul la ușă, iar campania electorală se desfășoară ca și cum războiul din Ucraina nu ar fi avut loc. Declarația a fost făcută de președintele Funadație Universitare a Mării Negre (FUMN), Dan Dungaciu, în cadrul dezbaterii cu tema „Alegerile parlamentare din Republica Moldova în contextul securității regionale”. În aceiași ordine de idei expertul a spus că Moldova este în situația în care i se poate întâmpla oricând, orice, iar securitatea șubredă a statului nostru ar fi trebuit să reprezinte o temă mult mai importantă în această campanie electorală.

Criza din Ucraina este un exemplu foarte clar, dacă nu ai asigurată securitatea, orice construiești riscă să se prăbușească, iar Republica Moldova ar trebui să ia aminte asupra exemplului din țara vecină. Acesta este unul dintre mesajele transmise de președintele Funadație Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, în cadrul dezbaterii privind „Alegerile parlamentare din Republica Moldova în contextul securității regionale”. „Această campanie a arătat că alegerile în Republica Moldova se desfășoară ca și cum războiul din Ucraina nu ar fi avut loc. Dacă vă uitați la dezbaterile din Republica Moldova cu rarisime excepții o să vedeți referințe la ce se întâmplă în realitate în Ucraina, adică la ce i se poate întâmpla Republicii Moldova sau ce se poate întâmpla cu regiunea”, a afirmat Dan Dungaciu.

Faptul că statul nostru este în situația în care i se poate întâmpla oricând orice, ar trebui să ne alarmeze, a mai spus expertul.„Dacă un stat precum Ucraina, mult mai puternic, cu o armată mult mai competentă și competitivă nu a reușit să reziste Federației Ruse practic deloc și armata ucraineană și-a predat flota armatei rusești fără să scufunde nici măcar o navă din flota ucraineană, cum va putea rezista Republica Moldova într-o confruntare chiar și de proporții mai reduse”, a menționat președintele (FUMN).

Astfel, ținând cont de securitatea șubredă a Republicii Moldova, soluția de securitate legată de NATO este singura soluție în fața unui actor cinic care nu respectă tratatele, cum este Federație Ruse. „În Ucraina avem un caz foarte semnificativ. Ucraina a pierdut teritorii, iar după asta și-a dat seama că trebuie să intre în NATO. Adică dacă ieri i-a atacat Rusia, azi intrăm în NATO și NATO ne va apăra, însă, lucrurile nu se întâmplă așa. Republica Moldova trebuie să țină seama de acest exemplu, de acest caz al ucrainei care cu tot tragismul lui poate să fie o lecție bună pentru politicienii Republicii Moldova, intrarea în NATO se pregătește dinainte”, a precizat Dungaciu.

În context, președintele Fundație Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu a spus că Republica Moldova trebuie să înceapă să se pregătească pentru integrarea în spațiul euroatlantic ca să nu ajungă în situația statului vecin care s-a gândit la NATO în unanimitate parlamentară după ce și-a pierdut bucăți întregi de teritoriu.

Ascultă înregistrarea AUDIO.