Darie Cristea: „Nimeni nu este dispus la un război civil în estul Ucrainei”

De Elena Dumitru | Articol apărut pe Adevărul.ro | 13.05.2014

Separatiştii din estul Ucrainei au cerut luni integrarea în Federaţia Rusă, după anunţarea unor rezultate pozitive la votul de duminică, desfăşurat sub ameninţarea armelor. Lipsa de răspuns a Moscovei a crescut tensiunile între proruşi, în timp ce UE a extins lista sancţiunilor.  Cum va evolua criza din Ucraina în următoarele zile şi care sunt ameninţările pentru România sunt întrebări la care vor răspunde gen.(r) Alexandru Grumaz, sociologul Darie Cristea şi corespondentul Adevărul la Bruxelles, Cristian Unteanu, în cadrul unei noi ediţii Adevărul Live, începând cu ora 13.00. Trimisul special la Slaviansk, Mircea Barbu, va relata evoluţia de la faţa locului şi planurile separatiştilor din provincia Doneţk.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii: 

Darie Cristea: 

Ni se comunică tot felul de cifre care nu au nicio bază. Este clar că cifrele de la referendumuri sunt aberante. Există cifre paralele, să le zicem sondaje, care arată că populaţia nu este încântată de situaţie. Rusia are interesul să transnistrizeze aceste regiuni. De cealaltă parte, separatiştii vor integrarea în Rusia, reluarea unor legături comerciale.

Nimeni de acolo nu ar fi dispus la un război civil care să dureze mult. Separatiştii au tot interesul să dorească pacificarea. Nu este chiar cea mai fericită alegere geopolitică între Ucraina şi Rusia.

Pare că secesiunea din Ucraina se produce la adăpostul a ceea ce ar putea părea legislaţie internaţională. Să fim serioşi, într-un stat democratic, nu face oricine vrea un referendum, fie în baze etnice, fie în baze religioase. Dacă ne uităm la situaţia unui stat comunist înainte de 1989, este evident că membrii acestor servicii paralele urmau să preia o serie de avantaje după căderea comunismului. Ei aveau informaţii, aveau deschidere în afară.

Divizarea Europei este evidentă şi în incidentul cu Rogozin. Dacă urmărim declaraţiile preşedintelui şi ale prim-ministrului, vedem că, la un moment dat, în UE s-a spus că aceste persoane nu mai au voie să vină. Dar nu s-au stabilit norme operaţionale.

Citește mai mult pe: Adevărul.ro