Dan Dungaciu: Republica Moldova, un fel de Sirie de lângă noi (VIDEO)

Dan Dungaciu | Digi24 | 03.10.2015

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, domnul Dan Dungaciu, consideră Republica Moldova, „păstrând proporțiile, un fel de Sirie de lângă noi”.

Complicațiile din teren și amestecul de interese sunt greu de descifrat. Avem o guvernare declarat proeuropeană, care însă a fost amestecată în scandaluri de corupție extrem de grave: furtul miliardului și vânzarea aeroportului către o companie rusă, a arătat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Acest tip de comportament și faptul că nimeni nu este pedepsit generează două tipuri de reacții: prima, așa-numita Platformă „DA” care a ieșit deja în stradă, expresia unei nemulțumiri profunde, nu prorusești, nici proromânești, proeuropene de tip moldovenesc, care vrea o soluție de tip „prin noi înșine” și cere alegeri anticipate prin care să fie propulsate forțe politice sincere, necorupte și neimplicate în scandalurile de până acum. Platforma DA organizează mâine, duminică, un miting în Piață. Pe de altă parte, sunt forțele proruse, care au scos oameni în stradă, dar n-au forțat o schimbare de regim de tip 7 aprilie, a arătat Dan Dungaciu.

Ce vrea Rusia cu Republica Moldova? În acest moment, Rusia e implicată în negocierile din Siria, având pe cap de gestionat chestiunea ucraineană, Donbasul, Crimeea și Transnistria. Este foarte greu pentru Rusia acum să genereze o mișcare de protest, care ar fi foarte greu de explicat partenerilor ei de negociere internațională. Deci, în acest moment, Rusia nu are niciun motiv să dea o lovitură de stat în Republica Moldova, pentru că n-ar putea-o gestiona nici politic, nici financiar, pentru că Rusia trebuie să plătească, repet, Crimeea, Donbasul și Transnistria. Nu are bani nici pentru aceste entități. Deci, scopul Rusiei în acest moment este să submineze și să fie prezentă pe teren, dar nu să câștige puterea în Republica Moldova. Rusia are mecanisme de subminare, pentru că domnul Renato Usatîi a publicat ieri niște documente foarte interesante legate de furtul miliardului, ceea ce arată că Rusia a documentat acest caz și îl va face public acest caz subminând astfel autoritatea alianței europene care guvernează în acest moment, a menționat Dan Dungaciu. 

„Nu cred că Rusia are în acest moment un motiv ca să dea o lovitură de stat în R. Moldova, pentru că n-ar putea s-o justifice nici partenerilor occidentali și nici n-o s-o susțină financiar. Dar e prezentă pe teren, ține situația din R. Moldova în criză, pentru cădintr-o criză poți să câștigi la eventualele negocieri și poți să blochezi ca alte revoluții nefavorabile Rusiei să se petreacă acolo”, a spus Dan Dungaciu.

Problema actualei guvernări de la Chișinău este că oamenii din R. Moldova gândesc ca și Platforma DA, chiar dacă nu sunt în Piață. Chiar dacă vor trece hopul acestor manifestații, nemulțumirea din R. Moldova va fi extrem de profundă și va fi foarte greu de gestionat această nemulțumire. Iar într-un eventual scrutin anticipat, riscă să ajungă la guvernare forțele proruse, subliniază analistul.

Singura soluție pe care R. Moldova ar putea s-o aibă nu vine nici dinspre Rusia, nici dinspre Uniunea Europeană, ci ar putea să vină din relația bilaterală București-Chișinău, dar într-o formulă pe care Bucureștiul va trebui să o gândească. Eșecul împrumutului de 150 de milioane (dat de România Republicii Moldova -n.r) – pentru care trebuia acordul FMI – presupune din partea Bucureștiului un alt tip de acțiune, care trebuie să înceapă printr-un gest politic, de tipul Pactul de la Snagov și prin acțiuni prin care Republica Moldova să fie menținută/susținută pe linia de plutire. Este vorba de o bătălie geopolitică, dar care până la urmă are doar doi actori importanți: România și Federația Rusă, a conchis Dan Dungaciu.