Dan Dungaciu: Polonia, inspirație pentru mișcările naționaliste. UE, fără răspuns

Dan Dungaciu | rfi.ro | 14.11.2017

Europa trebuie să fie albă! O Polonie catolică, nu seculară!  și mesaje dure îndreptate împotriva muslmanilor. Zeci de mii de polonezi, simpatizanți ai extremei drepta au ieșit la sfârșitul săptămânii trecute în stradă, de Ziua Independenței.

În esență, Partidul Lege și Justiție face ceea ce Bruxelles-ul nu a reușit  – iar Polonia poate devein, din nefericire, un model  pentru mișcările extremiste din Europa. Mesaje de tipul celor scandate la marșul naționalist trebuie condamnate, iar autoritățile centrale trebuie să se delimiteze urgent de astfel de atitutdini, spune  la RFI Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române:

D.D.: Polonia poată să devină un element și de atracție și model din multe puncte de vedere și cred că asta ar trebui să sporească responsabilitatea guvernării poloneze, care ar trebui să se delimiteze urgent (…) Problema Bruxelles-ului în acest moment este că nu poate să răspundă la două întrebări esențiale. Una care ține de identitate, a doua care ține de egalitate.

Rep.: UE a adus prosperitate. E un fapt demonstrat. (…)S-a încercat crearea unei identități europene. Punct.

D.D.: Una e să încerci să-l creezi, alta este să-l creezi. Faptul că ai decretat că de mâine suntem europeni nu înseamnă că de mâine vom fi europeni. A doua chestiune: problema inegalității încă se discută.  Nu doar în Polonia. Brxuelles-ul ar trebui probabil să-și extindă agenda de mesaje politice. Tocmai pentru ca Polonia să nu devină  o excepție care poate să provoace Uniunea Europeană într-un fel în care UE nu ar vrea să fie provocată.

Care sunt factorii care întrețin atmosfera naționalistă din Polonia. Răspunsuri în interviul acordat RFI de Dan Dungaciu: