Dan Dungaciu, pentru ȘtirileProTV: „Oricât de cinic ar suna, Ucraina are cel mai mult de câștigat după prăbușirea avionului”

Prezentatorii Pro TV Amalia Enache și Cristian Leonte au stat de vorbă cu Dan Dungaciu, directorul Institutului de Știinte Politice și Relații Internationale al Academiei Române, despre gravul accident aviatic care a avut loc în Ucraina.

Stirile Pro TV: Credeti ca este posibil ca una dintre partile implicate in conflictul din Ucraina sa fie vinovate de prabusirea avionului?

Dan Dungaciu: Tehnic, da. Din punct de vedere tehnic, sistemul de armament Buk S17, care este de fapt un vehicul mobil care poarta rachete capabile sa opereze asemenea lovituri, exista la dispozitia armatei ucrainene, dar, potrivit unor surse ucrainene, si la dispozitia separatistilor.

Deci, tehnic ar fi putut sa doboare acest avion, dar din punct de vedere al conflictului?

Aici apare marele semn de intrebare, pentru ca, asa cum a spus si presedintele ucrainean, domnul Porosenko, invitam expertii olandezi sa verifice acest atac terorist, daca stim deja despre ce e vorba, la ce bun sa mai invitam experti sa mai afle despre ce e vorba. Deci, pana la urma, cui serveste un asemenea atac, pentru ca, evident, pentru prima data dupa multe vreme, conflictul din estul Ucrainei revine in prim-plan si asta favorizeaza numai o parte, si nu toate partile implicate in conflict.

Dan Dungaciu Protv

In al doilea rand, internationalizarea acestui conflict, care se produce in urma acestui nefericit atentat, impinge acest conflict si pe agenda de politica interna a statelor occidentale, care pana in acest moment nu erau interesate de acest conflict decat dintr-o perspectiva de politica externa care nu punea mari presiuni. Cand ai cetateni din statele occidentale, inclusiv SUA, care au murit in acest atentat, deja atentia politica asupra acestui incident este si mai apasata. Deci, din punctul acesta de vedere, ori sigur ca suspectul principal este intotdeauna teroristul impotriva caruia lupti, dar daca ar fi sa stam stramb si sa judecam drept, ei ar fi ultimii care ar fi dorit o asemenea intorsatura a situatiei, pentru ca, repet, de data asta avem un incident mai internationalizat decat a fost pana mai ieri.

Cine are de pierdut, cine de castigat?

Cine are de pierdut nu este neaparat autorul acestui atentat, dar in acest moment, oricat de cinic ar suna, Ucraina are cel mai mult de castigat in urma acestui incident, pentru ca revine in atentia internationala, asa cum si-au dorit mai multe voci care au cerut implicare internationala pentru ca ce se intampla acolo este atrocitate si terorism. Asta demonstreaza ca pe acesta maneta va apasa Kievul din acest moment.

Si pentru ca totul se intampla intr-o zona de conflict, cum credeti ca va evolua investigatia acestui accident?

medifax

 

Depinde cine gaseste cutia neagra a avionului. Se pare ca primii care au ajuns la ea sunt reprezentantii separatistilor. Depinde ce vor face cu ea. Depinde de cine o analizeaza. Depinde cat de repede vor da rezultatele, pentru ca timpul care trece pana in momentul in care vor fi date rezultatele oficial este intervalul in care batalia diplomatica, politica si, daca vreti, militara continua. Si, din punctul acesta de vedere, sa nu ne facem iluzii: oamenii aceia care sunt numiti eroi si separatisti nu sunt oameni care au iesit pe strada intr-o manifestare de masa impotriva guvernului de la Kiev. Oamenii aceia sunt oameni cu puternice relatii cu Federatia Rusa, cu Kremlinul, cu serviciile secrete. Vice-premierul si reprezentatntul pe probleme de securitate al asa-numitei Republici Populare Donetk este fostul sef al serviciilor de informatii din Trasnistria vreme de 25 de ani, Vladimir Antiufeev, deci, aceasta persoana, care se ocupa de securitatea acestei Republici Populare Donetk nu este un om venit de pe strada, e un personaj cu legaturi cu Moscova, cu Kremlinul, care stie si consecintele unui asemenea eveniment si ce presiuni vor fi asupra teroristilor, separatistilor de acum inainte, deci nu sunt oameni care ar pica atat de usor intr-o astfel de capcana, fara sa aiba un plan bine pus la punct, lucru valabil si pentru Moscova, si pentru Kiev.

Primele reactii diplomatice, cum le comentati?

Ucraina

Cred ca e prea devreme sa fie reactii duplomatice in acest moment pentru ca lumea nu stie foarte bine ce se intampla. Dar cred ca reactiile diplomatice care vor aparea in cam toate capitalele este ca acest conflict trebuie sa se incheie, pentru ca se transpun intr-o groapa neagra care e ocolita de toate marile companii aeriene si care trebuie sa se inchida, printr-un exercitiu diplomatic. Oricat ar suna de cinic, acesta este unul dintre marile proiecte politice legate de acest conflict ale Federatiei Ruse, care daca ar reusi sa inghete conflictul in acest moment, ar fi un mare avantaj pentru separatisti, care inca detin pe teren Donetk, un oras de 1 milion de oameni. Armata ucraineana a raportat cateva succese, insa in niciun caz nu a castigat razboiul si, in acest moment, partea insurgenta devine parte in negocieri. Asa cum s-a intamplat acum aproximativ 20 de ani in Transnistria, cand separatistii transnistrieni au devenit parte la negocieri, asa si acesti separatisti din estul Ucrainei vor deveni parte la negocieri si din acest punct de vedere vor veni cu propriile revendicari. Ce vor ei? Vor sa traiasca intr-o autonomie extinsa, care sa fie chiar o federatie, care chiar daca nu s-ar numi federatie, prin care vor controla politica externa si de securitate a Ucrainei prin instrumente specifice, adica vor avea un pachet de control pe politica externa si securitate. Este exact ceea ce vrea Federatia Rusa de la inceputul acestui conflict. Cu alte cuvinte, o inghetare a conflictului in acest moment va duce Moscova intr-o pozitie castigatoare.

REUTERS

Dincolo de acest joc politic, exista niste oameni care si-au piedut viata acolo, exista niste familii care trec printr-o tragedie absolut de neimaginat. Va putea cineva sa depaseasca acest moment pentru a castiga politic, daca aceasta e situatia?

Primul lucru care se va intampla in toate tarile care vor contabiliza victime e mutarea, implicarea vectorilor de politica externa in polica interna. Cam asta se intampla, asa cum orice conflict, orice tema de securitate ajunge pe agenda de politica interna atunci cand se intorc sicriele soldatilor cazuti la datorie in alte teritorii si problema devine interna, va deveni si caz de politica interna aceasta situatie. Deci, politicienii sigur ca se vor ocupa si mai mult de acest conflict, din pricina acestor tragedii, pentru ca alta solutie ca politician este greu sa ai. Din punctul acesta de vedete presiunea pe acest conflict va fi si mai mare, atentia pe aceasta zona va fi si mai mare, si cat timp nu se intampla un alt eveniment international capabil sa canibalizeze ce se intampla in Ucraina, atunci pe agenda publica interna si externa va salajui aceasta tragedie, care a ajuns intr-un punct pe care foarte putini politicieni occidentali isi vor permite sa il depaseasca. Daca se va demonstra ca Federatia Rusa a inzestrat separatistii cu arme sau au ajuns arme care nu trebuiau sa ajunga la acesti separatisti, atunci sigur ca si presiunea pe mobilizarea occidentalilor, in special a europenilor, pentru a apasa mai mult economic si politic Federatia Rusa va spori.

Interviul integral pe stirileprotv.ro