Dan Dungaciu la Realitatea TV: Securitatea Republicii Moldova trebuie pusă acut. Rusia nu va ataca o țară NATO

Transnistria nu este Crimeea, iar tocmai de asta nu prezintă un pericol real pentru Republica Moldova. Rolul ei nu este de a fi independentă, ci de a ține blocată Republica Moldova în perspectivele ei, reale, euroatlantice. Despre aceasta a declarat sociologul Dan Dungaciu, preşedinte al Fundației Universitare a Mării Negre, invitat în cadrul știrilor orei 18.00 de la Realitatea TV. 

Potrivit lui Dungaciu, din momentul în care Rusia va încerca să anexeze Transnistria, așa cum a anexat peninsula Crimeea, „se va deschide celălalt dosar al Republicii Moldova – dosarul reunificării celor două state românești”. Astfel, sociologul este de părerea că rolul Transnistriei este de a ține blocată Republica Moldova – tot așa cum rolul Crimeii și a estului Ucrainei este de a ține blocată Ucraina.

Dan Dungaciu susține că problema securității ar trebui pusă mai acut în Republica Moldova, lucru care poate fi asigurat odată cu aderarea țării noastre la Alianța Tratatului Nord-Atlantic. „Niciodată Rusia nu va ataca o țară NATO. Rușii sunt nebuni, dar nu sunt proști. Mai ales că toate statele din est care s-au intregrat în UE, înainte s-au integrat în NATO”, a conchis președintele Fundației Universitare a Mării Negre.

Realitatea.md amintește că mâine la Chișinău va fi lansată oficial o filială a Fundației Univeristare a Mării Negre din România. Cu această ocazie, pentru prima dată la Chișinău, președintele și fondatorul agenției americane „Stratfor”, George Friedman, va conferenția în incinta Hotelului Codru pe subiectul securității și energiei la Marea Neagră.

 Mai mult pe realitatea.md