Dan Dungaciu: La nivelul UE se va înregistra o atenuare a fenomenelor de integrare

Ziarulfaclia.ro | 15.07.2016

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, Dan Dungaciu a declarat, la Cluj-Napoca, ieri, că în perioada următoare, la nivelul UE se va înregistra o atenuare a fenomenelor de integrare atât la nivelul federalizării cât şi al extinderii. ‘’Vestea proastă este pentru cei din vecinătatea Europei pentru care geografia avea valenţe elective la un moment dat, adică, dacă erai vecin european al Europei puteai intra în grup, acum nu va putea intra nimeni. Deci nu o să mai fie integrare nici pe verticală şi nici pe orizontală, a spus Dungaciu în cadrul dezbaterii „Furtună perfectă în Europa”.

Evenimentul, găzduit de Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost organizat de Institutul de Cercetări Europene, în colaborare cu Academia Română, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale şi Fundaţia Universitară Marea Neagră. În cadrul intervenţie sale, Dungaciu a încercat să pună ordine între straturile de criză care macină Europa, deosebind între cauze şi efecte în toate aceste evoluţii deconcertante şi identificând nucleul crizei la nivelul dimensiunii identitare curente a Uniunii Europene. Expertul român în relaţii europene şi internaţionale a ţinut să sublinieze că un aspect important care va marca evoluţia Europei va fi legat de dimensiunea identitară. ‘’Din momentul în care ai de a face cu fenomene care ţin de teamă şi frică este clar că identitatea e resuscitată şi politicile identitare se vor manifesta fie în forma partidelor identitare, prin formulă radicală, fie prin preluarea acestor valori de către mainstream. Consecinţele vor fi însă aceleaşi indiferent de cine impune nişte valori în societate’’, a explicat Dungaciu.

Directorul ISPRI nu crede că o soluţie la frământările actuale ale Europei va fi ideea de ‘’mai multă Europă’’, pentru că, spune expertul în relaţii internaţionale, o astfel de abordare va genera reacţii. ‘’Una din reacţii este ideea de referendum. Acesta devine un instrument tot mai utilizat. Am avut referendum în Olanda pe tema ‘’asocierii UE cu Ucraina’’, care a avut ca rezultat un protest faţă de politicile UE. Am avut referendum în Marea Britanie şi vom avea unul în Ungaria, pe 20 octombrie. Problema cu aceste referendumuri este că nu pot fi negociate. Dacă ai în spate un astfel de referendum nu poţi negocia dacă eşti politician’’, a arătat Dungaciu, adăugând că folosirea acestui instrument poate bloca sistemul cap coadă. Dungaciu a precizat că nu trebuie renunţat la acest instrument ci utilizat în mod ponderat deoarece ‘’nu e foarte rezonabil să spui că poporul nu mai trebuie lăsat să voteze’’.

Ca soluţie la dilema în care se află în prezent Europa, Dungaciu spune că e nevoie de noi lideri europeni, cu alte viziuni, cu forţă şi entuziasm european, capabili să relanseze proiectul european. ‘’Sociologic vorbind, aşteptarea e naivă. În realitate, nu există lideri europeni capabili să ranforseze proiectul european pentru că nu îi aşteaptă nimeni! Europa nu este astăzi în stare de spirit care să îi aştepte. Liderii politici nu se nasc în gol, nu apar „de nicăieri”. Se nasc pe un orizont de aşteptare, apar pe scenă când deja cineva, fie şi tacit, îi invită acolo sau îi somează să intre pe scenă Ca să înţelegem dacă pot apărea liderii europeni vizionari, cu programe concrete şi manifeste capabile să relanseze politic continentul, trebuie să radiografiem starea de aşteptare de acum’’, a afirmat expertul.

Fundatie_Afis_14_iulie_2016_Cluj-4