Dan Dungaciu: „Focalizarea pe Gurile Dunării amintește de secolul XIX. Ucraina și Moldova s-au jucat și de-a NATO și de-a CSI, iar rușii le calcă-n bocanci”

De Claudiu Zamfir | Articol apărut pe Hotnews.ro | 06.05.2014

Geopoliticianul Dan Dungaciu, consilier al fostului președinte interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, consideră că miza Gurilor Dunării este mai degrabă expirată pentru Rusia, în prezent, scopul principal urmărit de Moscova prin violențele de la Odesa fiind de fapt destabilizarea Ucrainei în ansamblu, înainte de alegerile generale din 25 mai. „Eu cred că miza focalizată strict pe Gurile Dunării amintește mai degrabă de secolul XIX, când, într-adevăr, Gurile Dunării erau o miză strategică importantă. Mai degrabă, ce se întamplă la Odesa acum face parte dintr-un proiect mai amplu al Rusiei, care nu vizează neaparat cucerirea teritorială, ci aruncarea Ucrainei în criză, pentru a o face negestionabilă, în perspectiva alegerilor din 25 mai. Astfel, alegerile ar urma să fie declarate nelegitime, cel puțin pe teritoriile în care sunt confruntări”, a declarat, pentru HotNews.ro, Dungaciu.

Profesorul universitar susține că Rusia urmărește astfel să federalizeze Ucraina sau să aplice modelul Transnistriei la teritoriile estice ucrainene, dacă Kievul refuză federalizarea oficială. „Rusia generează tensiunile în est pentru a delegitima și pentru a obliga la negocieri post-alegeri prezidențiale în Ucraina, între est și vest, negocieri care se vor încheia aproape previzibil cu cererile estului de a federaliza Ucraina sau de a acorda autonomie extinsă. Daca acceptă proiectul, Ucraina se federalizează, iar dacă nu-l acceptă, se <<transnistrizează>>„, arată Dungaciu. Pe de altă parte, el consideră că Moscova riscă un razboi total cu Ucraina și „cu toată lumea”, cu costuri mari pentru Rusia, daca se angajeaza în anexarea Odesei pe modelul Crimeei. „În afara Sevastopolului, Rusia nu are porturi care să funcționeze tot timpul anului, iar Odesa poate fi un port comercial seducator. Dar Odesa nu se poate cuceri singură, adică ai luat Odesa și ai extras-o din Ucraina. Ca să cucerești Odesa și Gurile Dunării, trebuie să cucerești o fâșie întreagă, care să ducă până în Transnistria. Aceasta înseamă un razboi care pe Federația Rusă – după toate calculele- ar arunca-o într-o zonă de nebunie extremă. Rusia are nevoie să se comporte nebunește, pentru că toți știm că Rusia nu e ca noi, are doza ei de nebunie, dar nebunia asta trebuie ținută între cote civilizate. Rusia nu are un obiectiv strategic și comercial să închidă Gurile Dunării sau să înceapă o confruntare, pentru că pentru Odesa ar începe un razboi total cu toata lumea. Când ai deja Sevastopolul, Odesa nu mai înseamnă mare lucru”, conchide Dan Dungaciu.

O altă zonă de interes strategic atât pentru Rusia cât și pentru NATO în ansamblu și pentru România în particular este istmul ponto-baltic – spațiul de uscat dintre Marea Neagră și Marea Baltică. În contextul geopolitic actual, istmul ponto-baltic este o zonă-tampon între Rusia și spațiul de influență vest-european, consideră Dungaciu. În acest context, rolul de punte între Vest și Rusia, pe care Ucraina și Republica Moldova au încercat să-l joace în acest spațiu, a expus cele doua țări la agresiunea rusă, în lipsa unei opțiuni decisive pentru NATO. „Ori ești cu cineva, ori cu altcineva. S-a vădit în această criză regională că a fi punte înseamnă că nu ești nicăieri. Înseamnă că oricine trece peste tine sau te calcă în picioare. Jocul acesta pe care Kievul și Chișinăul îl credeau inteligent – cum zicea Kucima, <<vițelul deștept suge de la două vaci>> – jocul ăsta a arătat astăzi că nu are nicio valoare. Cine nu este undeva calibrat și securizat nu există. Și Ucraina, și Republica Moldova s-au jucat și de-a NATO, și de-a CSI, iar astăzi culeg <>. Nu au nicio soluție de securitate, nu are cine să le apere și nu au cum să ceară în mod formal apărarea din partea NATO, pentru că nu sunt membre, iar rușii au călcat cu bocancii peste ele„, sintetizează profesorul Dan Dungaciu, de la Facultatea de Sociologie a Universității București.

Citește mai mult pe Hotnews.ro