Dan Dungaciu: Dimensiunea ecumenică a întâlnirii dintre Papa Francisc și Patriarhul Chiril a fost știrbită masiv de dimensiunea politică și geopolitică (AUDIO)

Dan Dungaciu | Radio România Actualități | 20.02.2014

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a participat în cadrul emisiunii Biserica și societatea de la Radio România Actualități, la o discuție împreună cu părintele Wilhelm Dancă, decanul Facultăţii de teologie romano-catolică din Bucureşti şi profesorul Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu privire la întâlnirea de la Havana, din 12 februarie 2016, între Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Moscovei ce s-a încheiat cu semnarea unei declaraţii comune referitoare la mai multe probleme actuale.

În cadrul discuției, Dan Dungaciu a subliniat semnificația întâlnirii pentru Rusia și punctele geopolitice prezente pe masa celor doi lideri spirituali: „Elementul principal este legitimarea. E o strategie pe care Kremlinul a mai folosit-o dacă ne amintim întâlnirea dintre Mihail Gorbaciov și Papa de atunci, Papa Ioan Paul al doilea, în care Gorbaciov invoca rădăcinile slave comune dintre poporul rus și Papa. Era o tentativă și la vremea aceea de legitimare, de aducere a Rusiei mai aproape de Occident sau a URSS-ului mai bine spus, mai aproape de Occident legitimându-i într-un fel liderii. Ce s-a întâmplat recent, întâlnirea dintre Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, rezonează cu ceea ce s-a întâmplat în 1989 și din punctul acesta de vedere este evident o legitimare a Rusiei într-un moment în care liderii de la Kremlin stau și mai prost decât stătea Mihail Gorbaciov la vremea respectivă, care avea mai degrabă o problemă internă decât o problemă externă. Vladimir Putin stă bine pe plan intern, dar stă foarte prost pe plan extern și din punctul acesta de vedere a fost folosită ca atare. Dacă ne uităm la declarațiile pe care le-au făcut ambasadorii, ambasadorul Federației Ruse la Vatican, vedem că apar declarații de tipul: Această întâlnire confirmă prezența Rusiei în arealul civilizației creștine și așa mai departe.

La nivel geopolitic lucrurile sunt și mai complicate pentru că e și războiul din Siria, dar mai mult decât atât, dincolo de declarația comună a Papei și a Patriarhului în urma întâlnirii a fost un interviu al Papei Francisc cu o zi înainte, în Corriere della Sera, care a fost pentru foarte multă lume tulburător pentru că Papa a intrat în niște discuții sau considerații geopolitice care mergeau până la evaluarea situației din Irak ca fiind catastrofală sau dezamăgirea cu „primăvara arabă” și cu ce s-a întâmplat ulterior. Sigur că violențele trebuie condamnate, dar faptul că „primăvara arabă” este condamnată și că ce s-a întâmplat, adică intervenția occidentală, în special cea americană a fost ținta principală, ridică semne de întrebare pentru că despre Libia s-a spus, apropo de Gaddafi, că Occidentul ar fi trebuit să fie mai autocritic și un citat din Papa este iarăși tulburător.

Parțial există multe convergențe de analiză între Sfântul Scaun și Rusia. Deci din punctul acesta de vedere întâlnirea a fost precedată de agenda acestui interviu celebru în care puncte de vedere geopolitice au fost puse pe masă și era inevitabil ca această întâlnire să nu fie citită inclusiv prin această grilă. Inclusiv că vorbim despre Siria, când bombardamentele Rusiei în Siria nu sunt invocate sau dacă vorbim despre Ucraina, pentru că în Ucraina este deplorată situația foarte complicată de acolo dar iarăși despre Rusia nu se spune nimic și e foarte interesant din punctul acesta de vedere că de pildă, vice-rectorul Universității Catolice din Lvov, a avut o reacție destul de supărată, spunând că „textele din declarațiile referitoare la Ucraina au fost scrise la Kremlin”.

Din punctul acesta de vedere dimensiunea politică și dimensiunea geopolitică nu pot să fie extrase din ceea ce s-a întâmplat. Nu știu în ce măsură sunt mai importante decât alte tipuri de considerente, dar cu siguranță rămân pe masă lucruri pe care nu le putem neglija”, a spus profesorul.

Fiind întrebat în ce măsură doi lideri religioși pot să rezolve niște probleme foarte practice iscate de un conflict militar foarte încâlcit și cum îi pot proteja pe creștinii care sunt măcelăriți în Orient cei doi lideri spirituali, Dan Dungaciu a spus că „întrebarea este fundamentală”. „Ea a fost pusă și din păcate cel puțin până în momentul acesta nimeni nu are un răspuns”, a mai adăugat Dan Dungaciu afirmând în continuare că „răspunsul indirect este că o asemenea declarație care girează într-un fel poziționarea Federației Ruse în Siria ar ajuta ca tabăra euro-atlantică plus Federația Rusă să devină mai unită având anumiți numitori comuni pe care inclusiv Papa Francisc le-a semnalat. Deci, indirect se presupune că ar fi un soi de impuls către o abordare comună a tuturor celor din arealul creștin a problematicii siriene, dar direct, nemijlocit, este evident că aceste lucruri n-au cum să capete concretețe”, a subliniat președintele FUMN.

Înregistrarea integrală a emisiunii aici 

Radio