Dan Dungaciu – despre conflictul Turcia – Rusia, la TVR 1

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre Dan Dungaciu și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu au participat la o discuție despre conflictul Turcia-Rusia în cadrul emisiunii „Europa Mea” de la TVR 1.

Emisiunea poate fi urmărită integral pe site-ul www.tvrplus.ro prezentat mai jos.

„Am senzația că și atunci când lucrurile funcționau bine pe relația bilaterală era vorba despre o pace războinică, dacă se poate folosi termenul. O pace foarte suspicioasă, pentru că în regiunea aceasta există două state care au memorie imperială. Memoria geopolitică nu moare niciodată. Ea stă undeva ascunsă în sertarele memorie colective dar de dispărut nu dispare și este resuscitată când e momentul. Pulsiunile aceastea militare sigur că există acolo”, a declarat Dan Dungaciu.

Cristian Diaconescu afirma despre cele două state că pe aproape un sfert de glob au interese care la un moment dat pot fi comune sau opuse. „Ei s-au aflat într-un proces de armonizare reciprocă pe zone precum Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Marea Neagră, zone unde există interferențe de interese uriașe doar dacă e să ne uităm la interesele Turciei în zona Caucazului, unde Federația Rusă are extrem de multe preocupări. Deci din acest punct de vedere până la un moment și-au armonizat acest lucru politic și diplomatic. Avem însă doi factori: în primul rând sunt două state de lider… iar al doilea, prezența militară cu glonț pe țeavă, față în față, a unor super puterimilitare într-un teatru de operațiuni”.

VIDEO

Emis