Dan Dungaciu: Cum s-a creat consensul pentru integrarea în NATO și UE se poate crea și cel pentru unirea cu Basarabia

Articol publicat pe Digi24.ro

Un consens național pentru unirea cu Republica Moldova poate fi creat după modelul demersului care a asigurat susținerea aderării României la UE și NATO, a declarat, joi, la Digi24, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
Dan Dungaciu a comentat, la Digi24, declarațiile de miercuri ale președintelui Traian Băsescu. Șeful statului afirmase, miercuri, într-o emisiune televizată, că unirea cu Republica Moldova ar trebui să fie al treilea proiect fundamental al României, după intrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană.

„Ideea cu viitorul proiect al României nu e o idee care ar trebui să fie lepădată doar pentru ca a spus-o cineva faţă de care unii sau alții nu au simpatii politice. Aşa cum s-a întamplat integrarea europeană, cum s-a creat consensul pentru integrarea în NATO, nu văd de ce acest consens nu va putea să fie creat pentru unirea cu Basarabia”, a spus Dan Dungaciu.

El a menționat, în context, consensul de la Snagov, din 1995, pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
Construcţia consensului (pentru unirea cu Republica Moldova, n.r.) trebuie să vină din afara politicii și să fie făcută de oameni care au suficient de multă credibilitate. Faptul că Academia a patronat consensul de la Snagov poate fi un punct de plecare”, a apreciat Dan Dungaciu.