Constantin Tănase: „Moldova va fi alta decât este ea acum”*

Câteva precizări pentru a înțelege de unde a venit imprudența și curajul meu pentru a lansa această carte la București. Să vă fac o legătură lirică a contextului de unde vin, mai întâi. Duminică, într-un sat de lângă Chișinău, într-un sat vechi, răzășesc, Ruseștii Noi, a avut loc așa-zisul „Festival al cireșelor”, așteptând deschiderea festivalului, pe o bancă, doi copii care se zbenguiau s-au apropiat de noi. Fetița se uită foarte îndrăzneț la mine și așa pe un ton care cerea un răspuns clar îmi zice „Bună ziua!”. Am întrebat-o cum se numește satul, apoi am întrebat-o cine trăiesc în sat români, moldoveni, ruși. Fără să stea pe gânduri, îmi răspunde: „români”.  „Tu cine ești?”, continui. „Româncă”, zice ea. O întreb: „cine ți-a spus?”, ea răspunde „mama”. Nu este o invenție de-a mea, deci se întâmplă ceva cu ceea ce astăzi reprezintă în miniatură Basarabia.

Revin la carte. Am încercat să fac ceva în legătură cu un eveniment, 17 ani se împlinesc în primăvară de când am început așa-numitul „jurnalism profesionist”. Am încercat să închei un ciclu politic început cu 17 ani în urmă. Cu această carte am încheiat perioada mea de aflare în jurnalismul activ. Am simțit că ceva se va întâmpla în vara aceasta sau în toamna aceasta, oricum Moldova va fi alta decât este ea acum. Nu cred că va intra, se vor mai repeta aceleași cicluri care le-am avut de la ʼ90 încoace. Societatea e pe baricade, partajările sunt făcute fără drept de apel, nu există compromis, să așteptăm să treacă această vară. Cred că Moldova, după toamna lui 2014, va fi alta.

Vreau să-i mulțumesc domnului Dan Dungaciu, că a avut inspirația și m-a invitat să lansez această carte la București.

*Textul reprezintă transcrierea prelegerii susţinute la lansarea cărţii „Groapa cu lei” organizată de Fundația Universitară a Mării Negre și ziarul Adevărul în 12 iunie 2014 la Casa Oamenilor de Știință.