Conferința Internațională „Viitorul Parteneriatului Republica Moldova – NATO în condițiile noilor provocări regionale”

CID NATO | 04.06.2015
Pe 3 iunie curent, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova a organizat Conferința Internațională „Viitorul Parteneriatului Republica Moldova – NATO în condițiile noilor provocări regionale”. La acestă conferință au participat membrii delegației Comitetului pentru Parteneriate şi Cooperare în domeniul Securităţii din ţările membre NATO, aflați în vizită la Chișinău în perioada 1-3 iunie. Acest comitet este singura structură politico-militară din cadrul NATO responsabilă pentru programele de cooperare ale Alianţei cu ţările nonmembre. În competenţele acestui comitet intră şi gestionarea relaţiilor pe care NATO le are cu alte organizaţii internaţionale. În cadrul aceleiaşi delegaţii, la eveniment a participat și dl James Appathurai, Asistentul Secretarului General al NATO pentru afaceri politice şi politici de securitate. De cealaltă parte, la conferință au participat reprezentanți ai societății civile moldovenești, ambasadori străini acreditați la Chișinău, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, mass-media, etc. Scopul principal al acestui eveniment ce a întrunit peste 130 de participanți a fost acela de a oferi o platformă de dialog membrilor CPCS și reprezenanților societății civile din Republica Moldova.
11351110_556472277823860_1475355301_o
În cadrul conferinței internaționale expertul FUMN a fost invitat să țină o prelegere în calitate de key-speaker în cadrul primului panel al conferinței.

Dl. Peiu a prezentat expunerea intitulată „Costurile economice ale neutralității Republicii Moldova”, în cadrul căreia a subliniat pierderile cauzate economiei Republicii Moldova prin ignorarea dimensiunii transatlantice (NATO) și a complexului instituțional occidental UE-NATO-FMI-Banca Mondială; dl. Peiu a prezentat, în context, aprecierea că Republica Moldova „nu are nici o șansă de a căpăta o perspectivă legată de UE în lipsa unei perspective legate de NATO”.

Expunerea a fost urmată de o sesiune de întrebări și replici.

11424493_556471567823931_695479957_o