Bilanț de etapă la sfârșitul primului tur al alegerilor locale din Republica Moldova

Dan Dungaciu | 16.06.2015

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, domnul Dan Dungaciu, a participat la emisiunea Orizont European de la TVR, realizată într-un duplex București-Chișinău, unde a fost  analizat  votul din 14 iunie 2015.

La discuție a participat Vitalie Ciobanu, poet, scriitor, publicist român din Republica Moldova și Dorin Chirtoacă, candidat în turul doi al alegerilor locale generale pentru Primăria Chișinău.

Candidatul Partidului Liberal, domnul Dorin Chirtoacă, a declarat că după două mandate și-ar fi dorit să câștige din primul tur.

„Ca orice primar care ai ceva în spate, ți-ai fi dorit să câștigi din primul tur. În Chișinău avem Foto Chisinau tvrun vor conștient, pro-european, mai mult decât la limită pentru că față de anul 2011 vom avea o majoritate democratică în Consiliul Municipal, mai bună față de ceea ce a fost în 2011. De asemenea, nu aș fi ajuns în turul doi dacă la Chișinău s-ar fi abordat aceeași atitudine ca în restul republicii. Aici vorbim chiar despre devansarea candidatului socialiștilor care la alegerile parlamentare a reprezentat o surpriză de proporții grație implicării Federației Ruse. Însă acum s-a dovedit că este vorba mai mult de un balon de săpun. Până la urmă oamenii nu merg chiar așa după cum se apasă butonul la Kremlin. Avem un vot de protest la niveluyl întregii republici, ceea ce ține de tineri este firesc să nu participe la vot deoarece ei sunt cei care au adus această guvernare pe 7 aprilie 2009, după care au fost trași pe sfoară la propriu”, a declarat Chirtoacă.

Domnul Ciobanu a spus că prezența scăzută la urne a tinerilor este o situație deranjantă pentru toată lumea, în special pentru partidele pro-europeană.

„Presupun că scandalurile din ultima vreme au cam descurajat această categorie de public să participe. Și pe urmă nu e vorba numai de scandaluri, ci de o insatisfacție profundă legată de nivelul de viață, legată de perspectivele care le au acești tineri în ultimii ani. Avem o guvernare democratică de 6 ani de zile, cu coaliții care s-au mai modificat dar în linii mari scheletul a rămas același, deci niște partide care au declarat că mergem spre Uniunea Europeană. Am semnat și Acordul de Asociere, avem unele realizări în sensul acesta, mai ales în domeniul politicii externe, dar ce-am făcut pentru oameni aici?” s-a întrebat retoric analistul, considerând că nivelul de viață e precar.

Domnul Dungaciu a vorbit despre două Republici Moldova: Moldova Chişinăului şi Moldova fără Chişinău.

„Este vorba despre două percepții, două viziuni, două moduri de a privi realitatea. Chestiunea asta nu este specifică neapărat numai Chișinăului. Atenția pe Chișinău este foarte importantă în turul doi. Federația Rusă știe un lucru, ea când a văzut că se întâmplă revoluția rozelor, revoluții oranj, alte tipuri de revoluții sau contrarevoluții, a înțeles că aceste lucruri se întâmplă în oraș. Istoria se scrie în oraș, nu la sate, nu în mediile rurale. Satul este un contemplator al istoriei dar nu un realizator nemijlocit, cel puțin în epoca modernă. Deci atenția, concentrarea pe Chișinău, pe primărie, pe administrația locală este importantă pentru că de acolo se pot controla într-un fel sau altul aceste tipuri de mișcări. Importanța strategică a capitalelor în fostul spațiu sovietic devine pentru Federația Rusă motivantă și importantă”.

Foto Bucuresti