Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?

Petrișor Peiu | Ziare.com | 08.02.2017

Pe 20 ianuarie 2017, Donald Trump (sustinut moral in mod zgomotos, ostentativ, de catre premierul maghiar Orban Viktor) devenea al 45-lea presedinte al Statelor Unite, puterea dominanta a lumii.

La mai putin de doua saptamani, Vladimir Putin (liderul celei mai mari puteri militare europene) facea o vizita istorica la Budapesta, marcand oficial relatia privilegiata dintre Federatia Rusa si Ungaria.

Intre cele doua evenimente s-a petrecut si numirea lui Sebastian Gorka in pozitia de adjunct (deputy assistant) al strategului-sef (chief strategist) al presedintelui Trump pentru securitate nationala, Steve Bannon.

Gorka este nascut la Londra din parinti azilanti politici maghiari, a lucrat in anii ’90 la Ministerul Apararii de la Budapesta timp de cinci ani si va fi membru al Consiliului National pentru Securitate (National Security Council), cel mai inalt for de decizie american in domeniul securitatii nationale.

Toate aceste trei evenimente, desfasurate pe parcursul a doua saptamani, dau senzatia unui apogeu al carierei geopolitice a premierului maghiar Orban Viktor.

Acesta a mizat pe victoria lui Donald J. Trump in alegerile americane si a fost confirmat pe 8 noiembrie 2017; apoi s-a apropiat vizibil si constant de Rusia lui Vladimir Putin, fiind singurul lider al unei tari UE care cere public incetarea sanctiunilor impuse de lumea occidentala uriasului stat euroasiatic.

Sebastian Gorka este un fost apropiat al lui Orban, dar mai ales al lui Janos Ader (actual presedinte al Ungariei).

Sa fie adevarat ca Orban Viktor a devenit din copilul neascultator al Europei favoritul sortii?

Sa fie adevarat ca Ungaria devine brokerul de putere si de influenta din regiunea central si est europeana? Sa fi devenit Ungaria placa turnanta a geopoliticii regionale?

Sursa foto: kremlin.ru

In primul rand, ar trebui sa vedem daca Ungaria are un statut care sa ii permite sa aspire la pozitia de influenta pe care lasa sa se inteleaga ca a atins-o. Dupa clasamentul FMI pentru anul 2016, Ungaria este a 58-a cea mai mare economie a lumii (metodologia PPP) cu 258 miliarde de dolari, in urma Poloniei (a 24-a cea mai mare economie a lumii, 1000 miliarde), a Romaniei (a 42-a cea mai mare economie a lumii, 435 miliarde), a Ucrainei si a Cehiei (locurile 48 si 49) si a Greciei (locul 53).

Ungaria are o populatie de 9,835 milioane de locuitori (locul 18 european), mult mai mica decat cea a Poloniei (locul 9 european cu 38 milioane locuitori), de doua ori mai mica decat cea a Romaniei (locul 10 european cu 20 milioane locuitori), mai mica decat cea a Greciei (locul 14 european cu 10,9 milioane locuitori) si decat cea a Cehiei (10,5 milioane locuitori).

Ungaria este unul dintre cele mai sarace state europene in resurse naturale, singura resursa notabila fiind bauxita, toate celelalte fiind in cantitati nesemnificative; doua treimi din apa consumata in acest stat este provenita din Dunare, solul Campiei Panonice este fertil, dar inferior cernoziomului din Romania, Croatia sau Serbia.

Ungaria este o intinsa campie, fara munti sau alte forme de relief, motiv pentru care nu are practic parte de hidroenergie. Ungaria nu are iesire la mare, dar are cea mai mare rezerva de apa termala subterana din lume, iar emblema nationala Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrala si al doilea cel mai mare lac termal din lume.

Ungaria datoreaza statutul de tara prospera, membru OECD (din 1996), numai si numai harniciei si seriozitatii poporului sau, ceea ce o face sa supraperformeze, fiind al 36-lea exportator al lumii, a 20-a tara in topul mondial al calitatii vietii, a 32-a tara in clasamentul progresului social si a 19-a cea mai sigura tara de pe glob, toate aceste performante (inclusiv statutul de membru OECD) fiind peste valorile similare ale Romaniei sau Poloniei.

Ca o curiozitate, populatia Ungariei detine totusi si tristul record al pozitiei secunde in topul european al ratei sinuciderilor (19 cazuri pe an la 100.000 locuitori) dupa Federatia Rusa (19,5 cazuri pe an la 100.000 locuitori) si aproape dublu fata de Romania (10,5 cazuri la 100.000 locuitori pe an).

Dimensiunea demografica si cea economica nu fac asadar din vecinul nostru din vest un stat foarte important pentru marile puteri; marimea teritoriului (93.000 kmp, locul 109 mondial), precum si amplasarea sa, nu sunt nici ele motive de interes special pentru Statele Unite, Germania sau Federatia Rusa, in contextul in care extremitatile nordica (Polonia) si sudica (Romania) ale granitei lumii transatlantice sunt mult mai mari si mai „strategic” plasate.

Si, atunci, de ce ar fi Ungaria interesanta pentru America lui Donald Trump?

Are ceva special din punct de vedere militar? Nu, cheltuielile de aparare anuale nu depasesc 1% din PIB (adica sub 1 miliard de dolari).

Are Ungaria vreun loc fruntas printre partenerii comerciali ai Statelor Unite in regiune? Exportul american pe 2016 se ridica la 1,6 miliarde miliarde, iar importul la 4,8 miliarde. Spre comparatie, SUA exporta in Polonia in valoare de 3,3 miliarde de dolari si importa in valoare de 5,5 miliarde; cu Cehia cifrele sunt: 1,8 miliarde export si 4 miliarde import, iar cu Romania sunt: 0,65 miliarde export si 1,8 miliarde USD import.

Statele Unite sunt responsabile de numai 4% din stocul de investitii straine (aproape 100 miliarde de dolari) din Ungaria, in comparatie cu 3% din cele 175 miliarde investite in Polonia sau cu cele 2,5% din totalul de 75 miliarde investite in Romania.

Toate aceste cifre indica faptul ca nimic special nu leaga economia maghiara de cea americana.

In plus, Statele Unite nu au niciun proiect important in zona de aparare legat de Ungaria si niciun obiectiv militar sau contingent militar pe teritoriul maghiar, iar contributiile vecinilor nostri la efortul militar NATO din teatrele de operatiuni s-a redus la participari simbolice cu echipe de medicina militara.

Nu exista, in consecinta, nimic care sa justifice vreo pozitie importanta a Ungariei in ierarhia internationala a noii administratii americane, iar statul vecin noua nu este mentionat nici in programul candidatului Trump, nici in vreo alta aparitie publica a prioritatilor de politica externa americana.

Este, atunci, Federatia Rusa mai interesata de Ungaria?

Exportul Ungariei (anul 2015) este dominat de urmatorii parteneri: Germania (25 miliarde de euro, dintr-un total de 90,5 miliarde de euro exporturi maghiare), Romania (4,8 miliarde de euro), Slovacia (4,5 miliarde), Austria (4,3 miliarde), Italia si Franta (4,2 respectiv 4,1 miliarde), Cehia si Polonia (3,5 respectiv 3,4 miliarde), SUA (3,24 miliarde de euro), Olanda si Spania (3 miliarde de euro).

Federatia Rusa cu cele doar 1,5 miliarde de euro este o piata comparabila cu Serbia, undeva spre locul 15 in ierarhia pietelor de export maghiare.

In ceea ce priveste importurile, Germania este principalul furnizor catre Ungaria (21,5 miliarde de euro dintr-un total de 82 miliarde), urmata de Austria (5,5 miliarde), Polonia, Slovacia si Cehia (4,5, 4,3 si 4 miliarde), Franta (4,3 miliarde), Italia si Olanda (cate 3,7 miliarde).

Rusia este abia al 9-lea furnizor catre Ungaria cu 3,3 miliarde de euro, urmata de Romania (2,6 miliarde de euro).

Dinamica adusa de sanctiunile internationale este impresionanta, dar nu decisiva (-40% la importuri din Federatia Rusa si – 28% la exporturi catre Federatia Rusa), in contextul in care importurile din UE catre Rusia au scazut cu 10%, iar exporturile rusesti catre UE cu 13%.

Ungaria nu se afla printre primii 15 parteneri de comert ai Rusiei, desi tari din Europa de Est se afla pe aceasta lista, precum Belarus (locul 6), Polonia (locul 10), Ucraina (locul 12) si Lituania (locul 15).

Daca luam in calcul ca primii 15 parteneri de comert exterior ai rusilor sunt responsabili de peste 70% din comertul exterior al acestora, importanta Ungariei se arata a fi minora, dupa acest considerent.

Principalele destinatii ale investitiilor rusesti in lume (cam 150 miliarde de dolari in total) sunt, in ordine: Olanda, Statele Unite, Luxemburg, Ucraina, Cipru, Marea Britanie, Elvetia, Belarus, Austria si Germania. Evident ca Ungaria nu este interesanta nici din acest punct de vedere.

Dintre cei peste 30 milioane de rusi care traiesc in afara granitelor, cei mai multi se afla (se aflau inainte de anexarile din 2014) in Ucraina vecina, urmata de Kazakhstan, Republica Moldova, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania, Kirghistan si Uzbekistan, prin Ungaria aflandu-se cel mult cateva sute de rusi.

Iata deci ca, in mod natural, Ungaria nu se afla printre statele de interes nici pentru America lui Trump, nici pentru Rusia presedintelui Putin. 

Si, atunci, fortat si de izolarea „de facto” a sa in interiorul Uniunii Europene, premierul Orban Viktor incearca sa induca o imagine „imbunatatita” despre relevanta strategica a tarii pe care o conduce cu autoritate.

                Sursa: Budapest Business Journal

Adevarul din spatele propagandei de la Budapesta: Orban nu-i poate oferi nimic lui Trump, iar Putin e dezamagit de Ungaria

Daca atitudinea fata de Comisia Europeana si fata de „nucleul dur” al Uniunii l-a condamnat la o semidiabolizare, Orban Viktor vrea sa „vanda” ungurilor poza unei tari care joaca in alta liga, alaturi de SUA si Rusia si, in acelasi timp, vrea sa castige influenta regionala din pozitionarea la scara istorica in postura de pivot personal al lui Donald Trump si al lui Vladimir Putin, simultan.

Daca in ceea ce priveste Statele Unite, Orban Viktor se poate lauda cu faptul ca are un discurs apropiat (prin temele centrate pe propria natiune si prin atitudinea critica fata de birocratia de la Bruxelles), fata de Rusia premierul maghiar poate sa invoce o nedisimulata apropiere atunci cand aceasta din urma a fost supusa sanctiunilor internationale.

Pentru Vladimir Putin, Ungaria este usita intredeschisa spre Bruxelles, usita care impiedica izolarea totala fata de lumea vestica.

In plus, Orban ii ofera posibilitatea de a proba putin politica de expansiune economica pe care o promoveaza „tarul” de la Kremlin. Pentru Ungaria, Federatia Rusa reprezinta un generator urias de deficite (al doilea ca marime dupa Germania) de ani buni.

Daca tara vecina noua exceleaza in exporturi si isi bazeaza prosperitatea pe excedente comerciale mari (10% din exporturi si 7-8% din PIB), relatia economica cu rusii scartaie puternic; sanctiunile din 2014 au venit doar sa accentueze aceasta situatie dar nu au provocat-o: Ungaria a pierdut exporturi catre rusi de 500-600 milioane de dolari, dar si-a redus importurile cu peste 1 miliard.

Guvernele Gyurcsany (2004-2010) si Orban (2010-2017) au de fapt aceeasi provocare: Rusia este principalul furnizor de hidrocarburi al Budapestei si in acelasi timp principala piata pentru produsele agricole maghiare.

Apropierea de Moscova a devenit o constanta a politicienilor maghiari inca din timpul guvernelor socialiste Gyurcsany, nu a fost „inventata” de guvernele Orban; de fapt, Rusia si Ungaria au nevoie una de cealalta: rusii au nevoie de o piata unde pot sa isi vanda tehnologia nucleara nesigura si periculoasa, iar ungurii au nevoie de o piata unde pot sa isi imbunatateasca performantele comertului exterior (componenta esentiala a dezvoltarii tarii).

Vizita presedintelui Putin la Budapesta pe 2 februarie 2017 a avut o agenda declarat economica, dar in aer plutea oboseala si epuizarea acumulata dupa ani buni de incercare a spargerii blocadei transatlantice impotriva rusilor (cauzata de anexarea Crimeii).

Putin este enervat de incetineala cu care se misca cel mai important proiect tehnologic si financiar al sau in lumea vestica (doua noi reactoare nucleare la Paks, in valoare de 12,5 miliarde de dolari) ; birocratia europeana a reusit sa blocheze pana acum acest proiect, de altfel puternic minat de neconformitati ale aranjamentului financiar si de incalcari ale normelor de concurenta europene.

Putin a atins un maxim al frustrarii personale constatand imposibilitatea de a da o lovitura uriasa de imagine, realizand un proiect tehnologic complex chiar in inima Europei, speriata de nesiguranta proprie tehnologiei rusesti.

Frustrarea sa este atat de mare incat este dispus sa isi asume integral finantarea proiectului.

Pe de alta parte, Orban doreste expansiunea exporturilor maghiare, prin antrenarea companiilor de apa in furnizarea de proiecte in Rusia si prin renegocierea contractului de furnizare de gaze (care expira in 2021) in conditii comerciale mai favorabile Budapestei.Sursa foto: Politico.eu

De fapt, ceea ce Orban Viktor prezinta ca o mare victorie diplomatica este o reuniune a frustrarilor: pe de o parte, rusii constata ca Ungaria este o miza prea mica pentru rezolvarea problemelor sale cu Europa si ca nu poate „impinge” proiectul sau de suflet (Paks II), fiind invins de normele europene, iar, pe de alta parte, guvernul maghiar constata ca economia nu asculta de „indicatiile” politice (firmele maghiare au in continuare peste 80% din comert cu parteneri din UE) si ca, inotand impotriva curentului transatlantic, nu au cucerit inima Moscovei.

De fapt, Putin este deziluzionat de „micimea strategica” a Ungariei, iar Orban este deziluzionat de imposibilitatea de a dicta economiei.

Frustrarea celor doi politicieni a fost extrem de vizibila in timpul celor 40 minute alocate presei, in contrast puternic cu stralucirea si entuziasmul care au dominat momentul similar al primei vizite a lui Putin la Budapesta, acum doi ani.

Rezultatele recentei intalniri ruso-maghiare sunt modeste: a fost scos de la naftalina proiectul refacerii liniei M3 a metroului budapestan in compensarea pierderilor rusesti (120 milioane de euro) provocate de falimentul companiei aviatice MALEV (cumparata de rusi cu doar cateva luni inainte de faliment) ; s-a mai anuntat constructia unei statui a lui Lev Tolstoi la Budapesta (si numirea unei strazi de aici cu numele scriitorului), precum si refacerea a trei biserici ortodoxe din Ungaria; in fine un ONG rusesc va dona o statuie (Ingerul Pacii) care sa inlocuiasca monumentul sovietic inlaturat deja de la Esztergom.

Toate acestea nu pot inlocui esecul proiectului Paks II, esec generat de modul cum partile au stabilit povara financiara derivand din imprumutul rusesc: Ungaria ar trebui sa plateasca timp de 21 de ani rate anuale medii de 300 miliarde de forinti (cam 1% din PIB-ul tarii) pentru a primi in schimb o centrala atomica nesigura si inutila economiei maghiare.

Deloc surprinzator, partidul de opozitie de extrema dreapta, Jobbik, a criticat dur „fatarnicia” lui Orban, care la Budapesta il copleseste cu prietenie pe Putin, dar la Bruxelles voteaza prelungirea sanctiunilor contra Rusiei, iar socialistii (tot din opozitie) au sustinut politicile pro-ruse ale lui Orban.

Presa maghiara a supraexpus saptamana trecuta numirea analistului Sebastian Gorka in echipa Administratiei Trump, chiar in cadrul Consiliului National pentru Securitate, in conexiune cu legaturile neclare pe care Gorka le-ar avea cu partidul FIDESZ.

In realitate, numirea lui Gorka in echipa lui Trump trebuie privita la justa sa dimensiune. In primul rand, Gorka vine pe o pozitie de nivel secund si numai in calitate de apropiat al consilierului presedintelui Trump, Steve Bannon, fostul director al site-ului conservator Breitbart (unde Gorka si-a facut un bun renume de analist international).

Relatia lui Gorka in administratie este de fapt cu Steve Bannon, nu cu Donald Trump.

In al doilea rand, Gorka vine in administratie ca un specialist in problemele lumii arabe, fiind autorul unei carti memorabile din 2016: „Defeating Jihad: A Winnable War”; el nu este adus ca specialist in probleme europene, cum se sugereaza de catre unii de la Budapesta.

In al treilea rand, Gorka are o relatie ambigua cu FIDESZ si cu Orban: in 2007, analistul a incercat sa intre in politica maghiara cu un partid propriu, tot pe zona de centru-dreapta, conceput ca un concurent al FIDESZ, chiar daca s-a speculat faptul ca unul dintre cei asteptati (dar niciodata ajuns) in partidul lui Gorka era Janos Ader, actual presedinte al Ungariei (ales in 2012).

Cu alte cuvinte, numirea lui Sebastian Gorka in Administratia Trump este supraexpusa in presa maghiara, pentru a sugera ceva ce nu este real: Ungaria are o voce importanta chiar langa noul lider al lumii transatlantice.

Am lasat la urma sugeratele legaturi ideologice intre echipa Trump si echipa Orban.

Trebuie precizat din capul locului ca relatiile reci (la nivel politic) pe care Ungaria le-a experimentat in ultimii ani cu Washingtonul sunt simptomatice, ele s-au manifestat constant, vizibil si pe multe paliere, astfel incat o presupusa schimbare de atitudine a lui Donald Trump personal se va reflecta in politici reale foarte greu si intr-o perioada indelungata.

Politica externa americana nu se schimba fundamental doar pentru ca un lider exotic al unei tari mici l-a laudat pe noul presedinte!

Contrar aparentelor, Orban Viktor nu ii poate oferi nimic lui Donald Trump: nu ii poate intermedia o relatie cu Vladimir Putin (aceasta exista deja la nivel oficial, institutional), nu ii poate oferi o cooperare cu Rusia in estul Europei (Trump vrea sa coopereze cu Rusia, dar in Siria si in tot Orientul Mijlociu) si, mai ales, nu ii poate oferi o cheie cu care sa deschida poarta Bruxelles-ului.

Sustinerea, altminteri pur declarativa, a lui Donald Trump de catre Orban Viktor nu se bazeaza pe reciprocitate si nu va amplifica nicicum interesul american pentru o tara naravasa, dar mica si insignifianta militar.

Dar intre Orban Viktor si Donald Trump este un obstacol si mai puternic: acuzatiile de antisemitism aduse liderului de la Budapesta. Nu mai departe de februarie 2016, Orban a redeschis un conflict explicit cu Mazsihisz (grupul comunitatilor evreiesti) prin inaugurarea statuii lui Gyorgy Donath, parlamentarul care a initiat legile antisemite care au permis rolul Ungariei in trimiterea la moarte a 450.000 de evrei.

Acest conflict dateaza din 2014 si este mai exacerbat ca niciodata, facand improbabila apropierea dintre o administratie dominata de principalul consilier al presedintelui Trump (ginerele acestuia, Jared Kushner, crecut intr-o familie de evrei ortodocsi polonezi si absolvent al Frisch School, o institutie tip yeshiva) si o administratie care deseori sfideaza memoria evreilor maghiari victime ale Holocaustului.

Concluzia care se poate trage din acest expozeu este aceea ca, de fapt, in spatele masinariei (altminteri performanta) propagandei regimului Orban raman putine fapte care sa justifice presupusa stralucire geopolitica a actualului guvern de la Budapesta.

De fapt, relatia cu Rusia lui Putin este ineficienta si frustranta, relatia cu Washingtonul nu se incalzeste, iar supralicitarea numirii lui Sebastian Gorka este doar un truc mediatic.

Aceasta nu inseamna ca Bucurestiul poate sa doarma linistit in propria mediocritate politica: faptul ca Ungaria nu exceleaza in politica externa nu ne face pe noi nici mai siguri, nici mai interesanti, nici mai importanti.

A nu exagera semnificatia noului context pentru Budapesta nu echivaleaza cu o noua renuntare la o politica externa activa si mai realista.