Analiza învingătorilor în cea mai importantă zi a preliminarelor prezidenţiale americane

Apariții în presă | Realitatea.net | 04.03.2016

Ziua cea mai importantă a preliminarelor prezidenţiale americane, Super Tuesday, în română super-marți, s-a încheiat cu victoria aşteptată a lui Donald Trump la Republicani şi a fostei prime doamne Hillary Clinton la Democraţi.

Acest rezultat a fost anticipat și dezbătut pe larg de către invitații emisiunii „Jocuri de Putere”, marți, 01 martie 2016, la Realitatea TV. Printre vorbitori s-au numărat președintele FUMN Dan Dungaciu, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, cunoscutul antreprenor din industria românească de publicitate John Florescu, analista de politică externă Oana Popescu,  alături de analistul politic Valeriu Turcan.

Părerile despre cei doi candidați care își așteaptă investitura au fost ușor diferite, fapt ce a conturat o discuție foarte interesantă.

Dan Dungaciu a precizat că problema din Statele Unite ale Americii în acest moment nu ține doar de persoanele care circulă pe scena politică. Profesorul crede că „America trece, păstrând proporțiile, prin acest proces pe care l-au parcurs și europenii în momentul în care au apărut pe scena politică niște personaje aproape inclasabile. Când de pildă în Olanda lui Erasmus din Rotterdam apărea  un Pin Fortuyn în anii 2000, nimeni nu știa ce-i cu el, dar a câștigat în 3 luni de zile alegerile din Olanda spunând o frază care a rezonat în mentalul politic al olandezilor și care suna așa: Islamul și cultura europeană sunt incompatibile. I-au trebuit trei luni de zile ca să câștige alegerile. După el au început să apară politicieni aproape inclasabili în Europa pe care îi identificăm cu un termen aproape irelevant sociologic – populiști”.

Dan Dungaciu a continuat despre Donalt Trump cu observația că acesta „vine și răspunde unei așteptări publice pe care se pare că în acest moment establishmentul, cum  se numește el, inclusiv Partidul Democrat și Partidul Republican, n-au fost capabile să le abordeze. De asta este Trump în acest moment atât de complicat de identificat. Pentru că sistemul nu s-a mai întâlnit cu un Trump până acum la această cotă, și, sistemul are o problemă se se așeze în raport cu el”.

Despre candidatura lui Hillary Clinton, Dungaciu a precizat că aceasta reprezintă sistemul pe două picioare și că echipei de campanie a domniei sale îi va fi foarte greu să lupte cu un candidat pe care nu l-au mai întâlnit niciodată.

Urmăriți toată discuția și analizele cu privire la cei doi candidați favoriți în alegerile preliminare prezidențiale americane accesând emisiunea din minutele 1:40.00

Captura Realitatea.net