Alegeri SUA 2016. Este Donald Trump adecvat să primească informații cu un grad sporit de secretizare?

Președintele FUMN, prof. Univ. dr. Dan Dungaciu, a declarat pe 3 august, a.c., în emisiunea „Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV, că nici un președinte [al SUA] nu și-a permis vreodată să spună că cineva nu este capabil să conducă, făcând referire la declarațiile președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, adresate lui Donald Trump, catalogând aceste declarații ca fiind unele fără precedent.

Dan Dungaciu: Testul principal, testul major, chiar pentru Barack Obama, va fi momentul în care candidații vor fi brifați de comunitatea de informații. În America există de la Harry Truman încoace un moment în care candidații la președenție sunt aduși în fața comunității de informații și brifați. Problema care se pune este că acolo se vor vehicula informații cu caracter confidențial sau secret. Dacă Trump este inadecvat să conducă America, este el adecvat să primească informații care pot să aibă un grad de secretizare ce pot fi periculoase pentru SUA? Pentru că, prin ce se întâmplă, candidații se întâlnesc cu reprezentanții și discută. Sigur că discuția poate să meargă pe foarte multe paliere, dar problema de fond este. Îl lași pe Trump în această discuție? Îi vorbești sau începi să vorbești cu Trump despre Federația Rusă?

I s-a cerut lui Barack Obama să oprească această brifare pentru Donald Trump. Întrebarea fundamentală este ce va face? Va accepta ca Donald Trump să intre într-un asemenea dialog la nivel secret cu comunitatea de informații sau nu. Consecințele politice, indiferent de decizia lui Barack Obama, sunt importante, pentru că dacă Obama face un asemenea gest, evident că, probabil, îi va sufla vânt în pupă lui Donalt Trump, așa cum, probabil, nu spera în momentul în care a făcut această declarație. De aici înainte, Barack Obama ar trebui să-și i-a în serios propria declarație în care spune despre Trump că nu este capabil și nu este pregătit să conducă. Atunci îi dai acces la secretele Americii sau nu-i dai acces la ele?

VIDEO Declarații Dan Dungaciu în emisiunea „Jocuri de Putere” 03 august, începând cu minutele (2:17:00)

TV Realitatea