Alegeri prezidențiale în SUA. Sociologul Dan Dungaciu: Cea mai mare vulnerabilitate a Partidului Democrat este Joe Biden însuși

PS News.ro | 18.06.2020

Invitat la „Puterea Știrilor”, sociologul Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a declarat că adevărata miză a protestelor din SUA e legată de alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

„Când Joe Biden vine și spune, fără probe, că Donald Trump este gata să fraudeze alegerile, asta este o afirmație pe care un personaj de educația și factura lui Joe Biden n-ar trebui să o facă. Nu există o pandemie de violență, sigur că poate există un comportament inadecvat, dar să faci din asta un război pe străzi este un lucru care desfide orice abordare rațională, că nu e vorba de rațiune acolo, e vorba de utilizarea rasei, tot așa cum a fost utilizată implicarea Rusiei în campania electorală și până la urmă s-a dovedit că Donald Trump nu a fost implicat, am trecut peste asta, „impeachment”-ul lui Donald Trump, apoi Ucraina, că Trump l-ar fi forțat pe Zelenski să dea informații împotriva contracandidatului Biden, a căzut și asta, acum suntem la capitolul rase”, a precizat Dan Dungaciu la „Puterea Știrilor”.”

Recent, sociologul a explicat pentru PS News întreg contextul protestelor din SUA: populația de culoare (afro-americanii) constituie 12% din electoratul american (depășiți cu un procent de electoratul hispanic), dar ponderea lor contează major, pentru că votul pare omogen. Contra-candidatul lui Donal Trump, Joe Biden, a fost făcut candidat prezidențial în „primaries” de către votul de culoare din Sud, care s-a dus, masiv, la fostul vice-președintele american. Același vot afro-american, pe care se bazează, decisiv, Partidul Democrat, pentru a-l debarca pe Donald Trump. Însă chiar și în aceste condiții, Dan Dungaciu este sceptic în ceea ce privește șansele lui Biden la alegerile prezidențiale din SUA.

Când va intra domnul Joe Biden în campanie, vom vedea că cea mai mare vulnerabilitate a Partidului Democrat este Joe Biden însuși. Marea miză este dacă domnul Joe Biden rezistă la o campanie electorală, deocamdată vorbește cum spun americanii „din pivniță” ,adică el are interviuri foarte septice, foarte calculate, foarte atente, să nu cumva să uite, să greșească, să facă o gafă, dar când va intra în campania electorală cu un Donald Trump care este ca un taur furios, va fi foarte greu să convingă neapărat populația că el este președintele care va face ordine în America, sau care se va confrunta cu China. Ăsta este marele test pentru domnul Joe Biden”, conchide sociologul Dan Dungaciu.