Adrian Cioroianu: ”Transnistria nu va fi lăsată din mâna Rusiei” (VIDEO)

The Epoch Times | 30.04.2015

„Transnistria face parte din sistemul de securitate al Rusiei. Kaliningrad-Transnistria-Sevastopol este un arc de cerc al securităţii Rusiei. Nu vor renunţa la el niciodată. Transnistria nu va fi lăsată din mâna Rusiei în viitorul previzibil”, a declarat fostul ministru de externe în cadrul conferinţei ”Sfârşitul iluziilor. R.Moldova între Rusia şi România”.

În opinia sa, Transnistria este ghiuleaua de piciorul R.Moldova menită să împiedice orice apropiere prea mare de UE sau de România. „Vă imaginaţi o posibilă unire cu România, în condiţiile în care Transnistria este parte a R.Moldova? Sau o ţară membră UE şi NATO cu trupe ruseşti pe teritoriul ei?”, a întrebat retoric Cioroianu.

El s-a referit şi la neutralitatea Moldovei, arătând că „istoria ne-a condamnat la situaţii de criză în care nu poţi să fii neutru. Nu e vorba ca Republica Moldova să ceară mâine să intre în NATO pentru că-mi dau seama că este imposibil, dar nici să pună în Constituţie sau să treacă prin Parlament astfel de iluzii. Dacă nu eşti Elveţia, nu poţi să fii neutru. Cine susţine neutralitatea în momentul de faţă la Chişinău face jocul Rusiei”.

Pe de altă parte, Cioroianu consideră că UE trebuie să menţină presiunile asupra Republicii Moldova, pentru că altfel „eşecul va fi total”. În opinia sa, miza pentru Republica Moldova în prezent nu este aderarea europeană, ci apropierea de UE şi reformele.

VIDEO

Video Cioroianu