Verdict dur pentru fanii locali ai Kremlinului! George Friedman: „Rusia nu va supravieţui mai mult de 10-15 ani!”

Anatol Moraru, Mihail Ţurcanu | Evenimentul Zilei (evz.md) | 01.10.2014

Rusia este în prezent la un moment de cotitură, iar în scurt timp se va confrunta cu grave probleme, consideră cunoscutul expert George Friedman, preşedintele cunoscutei Agenţii de analize Stratfor, care, miercuri la Chişinău i-a dat şi verdictul – ”nu cred că va supravieţui mai mult de 10-15 ani”.

Europa și Rusia, linii de demarcație

În viziunea expertului Europa se împarte în două mari regiuni: Europa peninsulară şi cea continentală, care este de fapt Rusia însăşi. Linia de demarcaţie dintre cele două lumi trece de la Sankt-Petersburg până la Rostov pe Don, ambele puncte unde se încheie litoralul. Din acest punct de vedere, spune George Friedman, „politica Rusiei a fost întotdeauna îndreptată spre crearea unei zone tampon prin care să-şi asigure securitatea”.

Această tendinţă a fost vitală pentru supravieţuirea sa. Argumentând acest concept expertul american a oferit drept exemplu ultima invazie a unei puteri europene în Rusia: “Dacă Hitler pornea invazia de pe Don, astăzi Rusia nu ar mai fi existat”. În acest context Ucraina joacă un rol esenţial în politica rusă, de unde şi reacţia promptă la evenimentele din iarnă de la Kiev. După detrămarea URSS şi criza care a cuprins Federaţia Rusă, aceasta şi-a redus politica de la “a impune Ucraina ce să facă, la a o impune ce să nu facă”., adică o apropiere mai strânsă de UE şi mai ales de NATO.

Cât priveşte politica SUA din regiune, Friedman afirmă că “Statele Unite ar accepta o supunere a Ucrainei de către Rusia”, deoarece această regiune nu este vitală pentru Washington. Dacă SUA ar dori să distrugă Federaţia Rusă, Ucraina ar fi cartea principal de jucat, dar americanii nu au un asemenea interes. Cauza rezidă în problema nuclear. Este mai avantajos pentru SUA ca “imensul arsenal nuclear rus să rămână în mâinile ruşilor, şi nu a unor alte forţe nesigure care ar rezulta din destrămarea Rusiei”. De aceea în politica sa în Europa de est, Washingtonul se bazează pe un “cordo sanitar”, format din Polonia, România şi Turcia, care desparte sfera sa de influență de cea rusă. Mişcarea bruscă a Ucrainei spre Occident riscă să modifice acest echilibru regional, şi aceasta “este cea mai mare frică a Rusiei”.

Se apropie finalul…

Potrivit analistu, problemele Rusiei vor ieşi la iveală în cel mai scurt timp. ”Economia Rusiei va cădea cu câteva procente bune anul viitor”, prognozează Friedman.
Totuşi, şi în această situaţie, expertul consideră că Rusia nu va ceda atât de uşor influenţa sa în Belarus, Ucraina şi, eventual în Republica Moldova, state pe care le consideră zonă-tampon între ea şi Europa de Vest, mai ales după ce a pierdut statele Baltice. ”Pentru Rusia, extinderea în zona estică reprezintă nu doar beneficii economcie dar şi de securitate. Ţările Baltice sunt membre ale NATO şi dacă Belarus, după Ucraina, se va îndrepta spre Vest, Rusia ar avea o graniţă directă cu Europa de Vest, lucu pe care ruşii nu-l pot percepe”, a declarat Friedman.

Belarusul şi Ucraina reprezintă şi interese economice pentru Moscova. ”Strategia a fost să creeze o zonă de dependenţă prin care Rusia să modeleze comportamentul european fără să recurgă la forţă. Este vorba de gaz şi petrol. Dar aceste resurse trebuie să tranziteze Belarusul şi Ucraina”, a remarcat George Friedman.

În acest context, expertul a remarcat că SUA sunt interesate să creze un lanţ de state partenere din Turcia, România şi Polonia. În ceea ce priveşte Republica Moldova, deocamdată nu există un interes din partea Washingtonului, dar în opinia sa această viziune ar trebui schimbată. ”În general, SUA nu au o opinie vizavi de Republica Moldova, dar părerea mea personală etse că Moldova este o tentatie, mai ales acum”. Totodată, el a apreciat că Republica Moldova ar avea de beneficiat şi în urma unei colaborări dintre SUA şi România.

FUMN, lansată la Chișinău

George Friedman a participat la Chişinău la deschiderea Fundaţiei Universitare a Mării Negre la Chişinău. După prăbuşirea regimului comunist, cercetarea situaţiei şi specificului geopolitic al bazinului Mării Negre a căpătat o importanţă deosebită. Astfel în 1992 a fost creată Fundaţi Universitară Mării Negre, de un grup academic în frunte cu academicianul şi diplomatul român Mircea Maliţa. Acum, Fundația şi-a deschis filiala la Chişinău, cu care ocazie a fost invitat să conferenţieze George Friedman, fondatorul şi preşedintele Stratfor.

Fundaţia planifică să-şi deschidă filiale în toate ţările din bazinul Mării Negre. La lansare au participat şi distinşi membri ai FUMN, precum Dan Dungaciu, preşedintele fundaţiei, Liviu Aurelian Bota, Emil Hurezeanu, Sergiu Celac şi Ioan Donca. Vorbitorii au afirmat importanţa cercetării acestui spaţiu geopolitic pentru înţelegerea generală a tendinţelor şi evenimentelor care se petrec. Necesitatea studierii bazinului pontic, a fost afirmată explicit de ambsadorul Liviu Bota, preşedintele Consiliului Director, care a atenţionat că: „Nu vem o angajare comună a Mării Negre, nu avem conştiinţa unei identităţi comune”.

Importanţa acestei regiuni pentru istoria europeană este şi mai mare deoarece, precum a spus Emil Hurezeanu, „aici este locul unde pentru prima dată s-a întâlnit civilizaţia, în viziunea grecilor antici, şi barbaria, colonizatorii şi coloniile, în această mare,cunoscută iniţial ca una foarte neprielnică”, referindu-se la colonizarea greacă din secolele VIII-VII a. CHr., care va determina istoria de mai departe a continentului european.

Sursa : EVZ.MD