Tinerii de pe cele două maluri ale Nistrului se confruntă cu o „ruptură de filiație, greu de recuperat” (Radu Cupcea/ Adevărul)

Tania Radu | Europa Liberă | 30.03.2019


Un studiu sociologic a furnizat informația pentru analiza semnată de Radu Cupcea, în numele LARICS, pe blogurile Adevărul. Studiul se ocupă de efectele diferențelor din educația școlară din Republica Moldova și, respectiv, din Transnistria. Tinerii din generația post-conflict, cum o numește analistul, se confruntă cu o „ruptură de filiație, greu de recuperat”: „au atitudini şi valori total diferite”.

„Clasa politică de la Chişinău ignoră faptul că noua generaţie de pe cele două maluri ale Nistrului exprimă manifestări sociale care nu converg – adică, simt, cred, ştiu, vorbesc diferit”. Motivul este că timp de 27 de ani „cele două societăţi separate de râul Nistru şi o frontieră instabilă învaţă lucruri aproape opuse despre trecutul lor. Diferenţele dintre manualul intitulat Istoria românilor şi universală din R. Moldova şi Istoria plaiului natal din regiunea transnistreană sunt enorme”.

Radu Cupcea detaliază pe câteva subiecte esențiale cu comparații elocvente: prima anexare a Basarabiei, acţiunile Rusiei în regiune, Revoluţia rusă din 1917, unirea Basarabiei cu România. Cum președintele Igor Dodon a promis o rezolvare pentru problema transnistreană, dar nu pare fezabil. „Cele două societăţi trebuie să fie pregătite şi să-şi dorească să locuiască împreună. În urma studiilor efectuate de Fundaţia Universitară a Mării Negre înţelegem că cele două maluri ale Nistrului nu sunt pregătite să coexiste într-un singur stat”.