Summit crucial la Varşovia: NATO aprobă o prezență militară multinațională în România. Obama cere consolidarea prezenţei în Marea Neagră (Video)

TVR.ro | 08.07.2016

Liderii NATO s-au reunit la Varşovia, într-un moment în care Europa încearcă să-şi consolideze apărarea în Est, se confruntă cu ameninţarea jihadistă în sud şi se resimte după Brexit. Autorităţile de la Bucureşti au început să negocieze declaraţia finală a summitului. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

 La postul național de televiziune TVR1, invitaţii jurnalistului Claudiu Lucaci sunt generalul Alexandru Grumaz – analist militar, Dan Dungaciu – analist în politica externă şi Şerban Cioculescu – istoric militar.

Trimisul special al TVR Liviu Iurea, în direct de la baza navală din Sevastopol, Crimeea: Am ajuns în Crimeea intr-un grup mai mare de jurnalişti. Am reuşit să străbatem toată peninsula, de la est la vest. Nu am văzut o Crimee militarizată. Sunt mulţi turişti, majoritatea ruşi. Ne-au urcat chiar într-o fregată, dar  nu ni s-a făcut vreo demonstraţie de forţă, nu am ieşit în larg. Oficialii militari ruşi au evitat să facă vreun comentariu privind summitul de la Varşovia, dar au precizat că flota Rusiei la Marea Neagră se modernizează, fără ca asta să însemne un pas spre o nouă cursă a înarmărilor.

Simplul fapt că un grup de jurnalişti merge în Crimeea, iar Rusia permite asta arată o anumită diplomaţie”, a comentat analistul Dan Dungaciu.

VIDEO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri seară, la Varșovia, că NATO a aprobat o prezență militară multinațională în România sub conducere românească, anunţă Reuters.

Liderul alianţei a mai anunțat că liderii statelor membre  au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia.

De asemenea, multdiscutata propunere a României privind flotila la Marea Neagră a primit, potrivit unor surse oficiale de ultimă oră, sprijinul ferm al Statelor Unite şi al Turciei.

Profil NATO. Noi dezvoltări, relaţii şi provocări

Creată în 1949 pentru a contracara expansiunea comunistă a Uniunii Sovietice care ameninţa Europa, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a devenit cea mai puternică alianţă regională de apărare din lume. Are 28 de ţări membre din Europa şi America de Nord, ai căror lideri se întâlnesc la al 27-lea summit, la Varşovia în 8 şi 9 iulie 2016, pentru „cea mai mare întărire a capacității defensive” a Alianţei de la încheierea Războiului Rece.