Sfârșitul iluziilor. R. Moldova între România și Rusia

Transilvania Regional Business  | 04.05.2015

În data de 29 aprilie, 2015, în incinta sălii festive Grand Hotel du Boulevard din București, a avut loc dezbaterea publică „Sfârșitul iluziilor. R. Moldova între România și Rusia”, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN).

La întâlnire au participat în calitate de vorbitori, Val Butnaru, scriitor și realizator TV (Jurnal TV), Valeriu Munteanu, deputat în Parlamentul R. Moldova, Adrian Cioroianu, fost ministru al Afacerilor Externe, decan al Facultății de Istorie, Universitatea București, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, professor SNSPA, Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe, Petrişor Peiu, Director Departamentul de Analize Economice al FUMN, George Scarlat, expert în spațiul estic al FUMN.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, președinte al FUMN, a fost moderatorul discuțiilor. În debutul dezbaterilor dumnealui a explicat de ce a fost ales titlul: „Sfârşitul iluziilor – Republica Moldova între România şi Rusia”. „Am optat pentru acest titlu, recunoaştem cu toţii, provocator, din trei motive. În primul rând, din cauza evoluţiilor din RM, care ni s-au părut că, la un moment dat, riscă să aşeze R. Moldova într-o zonă a opţiunilor radicale.

Evoluţii care nu au fost percepute bine nici de populaţia R. Moldova, nici de partenerii europeni, nici de către România. În al doilea rând, sondajele de opinie, care arată că, pentru prima dată în R. Moldova, opţiunea pro-europeană a căzut într-o zonă complet dezechilibrată, faţă de opţiunea estică. E pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva, după ani buni. Această discrepanţă trebuie să ne îngrijoreze. Fără să dramatizăm neapărat, dar îngrijoraţi trebuie să fim” a punctat președintele fundației.

Continuare pe  www.trb.ro