Şeful Stratfor: UE este o iluzie. Rusia se clatină. Republica Moldova ce face?

Adevărul Moldova | 01.10.2014

Preşedintele fondator Stratfor George Friedman a susţinut că viitorul regional şi politic al Republicii Moldova poate fi alături de România, fie că vorbim despre unire sau despre aplicarea modelul austriac – ori poate fi cu Rusia şi cu toate slăbiciunile sale istorice. Prezent la deschiderea filialei Chişinău a Fundaţiei Universitare a Mării Negre, George Friedman a precizat că această decizie stă la baza formării unei naţiuni şi nu doar a unui stat, subliniind că doar Republica Moldova se poate hotărî dacă vrea să facă istorie sau nu. În opinia sa, Republica Moldova este foarte tentantă în acest moment, dar atenţia trebuie focalizată pe Kiev, chiar dacă Uniunea Europeană întampină dificultăţi majore şi Rusia se clatină.

George Friedman a insistat în prezentarea sa asupra realităţilor, subliniind că trebuie să avem grijă cu visele şi ideologia la fel demult cum trebuie să avem grijă prin estimările de bine sau de rău pe care le realizăm fără nuanţe. În opinia sa, trebuie să vorbim despre ce există, nu despre ce ne dorim să fie: ”Nu trebuie să punem întrebarea Criza Mării Negre este bună sau rea? deoarece dacă punem întrebarea greşită nu ne putem aştepta să găsim răspunsul corect. Ce viitor are Rusia în acest ochi al uraganului care este Marea Neagră?”.

“De la Baltica la Marea Neagră există o diagonală care trece prin Republica Moldova şi stabileşte graniţa geopolitică dintre două peninsule, cea europeană şi Rusia. Rusia vrea să se proteje de Napoleoni sau Hitleri de aceea strategia este să înainteze spre vest şi să-şi formeze zone tampon” a mai precizat Friedman. Potrivit prezentării sale, Rusia a eşuat în a menţine unitatea să teritorială, moştenirea sa istorică cea mai de preţ. Friedman a insistat asupra vulnerabilităţii Rusiei: “Întrebarea Rusiei astăzi este simplă: care este tamponul din noi şi NATO, dintre noi şi Uniunea Europeană? Rusia nu este o entitate coerentă, ea este o entitate vulnerabilă şi Rusia cunoste bine acest lucru”.

Continuare aici